Какво казват хранителните ви желания за вашето здраве

Желание за чипс

Всеки от нас в даден момент е изпитвал непреодолимо желание за определена храна. Независимо дали става дума за неконтролируем копнеж по пакетче чипс или няколко парченца шоколад.

Но ако имате повтарящ се копнеж за сладки лакомства, солено сирене или планина от тестени изделия, ето какво всъщност казва тялото ви чрез тези желания.

Желание за сол и солени храни

Солта е необходима за мускулната функция. За огромното мнозинство от случаите, желанието за солено е просто моментно предпочитание, но понякога може би организма ви се опитва да коригира дисбаланса на минерали в тялото ви. Този дисбаланс може да бъде причинен от повръщане, диария или прекомерно изпотяване.

Желание за шоколад

Желание за шоколад

Често се казва, че желанието за шоколад означава дефицит на магнезий, но има много малко доказателства в подкрепа на това. Нуждата от шоколад може да бъде индикатор за стрес.

Желание за захар и сладкиши

По-голямата част от хората обичат да си хапват по нещо сладичко, но когато желанието за сладко се превърне в отчаяна нужда и то от ранни зори, най-вероятно това се дължи на ниска кръвна захар. Захарта и въглехидратите са най-ефективният начин за тялото ви да произвежда енергия, така че когато енергията ви намалее, е нормално да жадувате за нещо сладко. Експертите препоръчват да се опитате да ядете редовно въглехидрати с бавно освобождаване, за да поддържате в норма нивото на кръвната си захар.

Желание за въглехидрати и тестени изделия

Желание за сладко

Желанието към тези храни може да бъде още един показател за ниска кръвна захар. Това желание се появява най-често когато се подлагате на определен хранителен режим за отслабване. Опитайте се да включвате в менюто си храни като: картофи, ориз или паста, за да задоволите нуждата на организма от въглехидрати.

Желание за мазни и пържени храни

Всички знаем, че тези храни не са никак полезни и за това гледаме да ги избягваме. Но ако започнете да ги жадувате, причината е по-скоро психическа отколкото физическа.

Желанието за мазни храни може да бъде просто един вид емоционално освобождаване от ограничението. Ако сме приемали дълго време нискокалорична храна, тогава идва момент в който тялото ни започва да се стреми да търси храна с високо съдържание на мазнини, за да компенсира пропуските си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати