ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Кои са високопротеиновите храни

Кои са високопротеиновите храни

Протеинови храни

Протеинът е основно хранително вещество, отговорнo за множество функции в нашето тяло, а именно изграждане на тъкани, клетки и мускули, както и за производство на хормони и анти-тела.

Всеки човек има нужда от протеин в диетата си. Ако спортувате или тренирате с тежести, увеличаваният прием на протеин ще ви помогне да извлечете максимално ползите от изграждането на мускулите.

Чудите се колко протеин трябва да приемате и кои са високопротеиновите храни? Не спирайте да четете и ще получите отговор на всичките си въпроси!

Дневна доза протеини

За повечето хора се препоръчва дневна доза от около 0.8-1 г протеин на кг телесно тегло. За трениращите с тежести препоръчителните дневни дози протеини са 1, 4 - 2 г протеин на кг телесно тегло.

След тренировка протеинът е особено значение, тъй като мускулите се нуждаят от него, за да се възстановят и да растат. Приемът на 15-25 г протеин се препоръчва в рамките на 30 минути след физическо натоварване. Точно тогава мускулите са най-възприемчиви към протеиновия синтез.

Кои са високопротеиновите храни?

Можете да си набавите протеин както от растителни, така и от животински източници. Вижте 5 от най-добри източници на протеин.

Яйца

Храни с протеини

Свикнали сме често да ги включваме в ястията, които приготвяме, но знаете ли точно колко протеин има в едно яйце? Едно средно по размер яйце съдържа около 6 г протеин. Здравословен омлет е добър начин да започнете деня си и е добра закуска за трениращи.

Прясно мляко

Млечните продукти са богати на протеин и съдържат калций, изграждащ костите. Прясното мляко е храна за бързо възстановяване след физическо натоварване. Можете да се възползвате от същия ефект, стимулиращ възстановяването, ако пиете различни плодови смутита с прясно мляко.

Кисело мляко

Комбинация от казеин и суроватъчен протеин, киселото мляко е чудесна храна, богата на протеин. Тъй като част от лактозата се отстранява предварително, киселото мляко може да е полезен избор, ако имате непоносимост към лактоза. Все пак се консултирайте с медицински специалист, ако имате някакви притеснения.

Морски дарове

Рибата и месото са богати на протеини

Рибата и морските дарове са добри източници на протеин и обикновено са с ниско съдържание на мазнини. Сьомгата е изключително богата на здравословните за сърцето омега-3 мастни киселини, които могат да намалят сковаността на ставите и възпалението.

Пуешко месо

Винаги избирайте източници на чист протеин от домашни птици като пилешко и пуешко месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest