Какво да направите, за да получите достатъчно фибри

Храни с много фибри

Често чуваме, че трябва да ядем пълнозърнести храни, вместо рафинирани, заради фибрите, съдържащи се в тях. Някои храни имат повече фибри и това може да ни помогне в избора на здравословно меню. Според много авторитетни изследвания около 70% от хората не получават необходимите си за деня фибри.

Ниският прием е свързан с много потенциални рискове за здравето.

Не много отдавна основен анализ на Американската здравна организация по обществено здраве установи, че 25 до 29 грама фибри на ден могат да добавят години към живота ви, а ползите са още по-големи, когато консумирате 30 или повече грама.

Изследователите откриха, че тези, които ядат най-много фибри, имат намаление от 15 до 30 процента на общите заболявания. Също така 30 грама фибри на ден намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, рак на дебелото черво и рак на гърдата.

И след всичката тази полезна информация, вижте какво да направите, за да получите достатъчно фибри в хранителния си режим.

Разберете колко фибри ядете. Важно да знаете дали получавате достатъчно и ако не, колко повече трябва да се стремите да приемате. Това не е нещо, което трябва да се прави всеки ден, но е чудесно упражнение за няколко дни, за да видите дали сте близо до получаването на достатъчно. Може да се изненадате колко малко получавате.

Също така трябва да научите кои храни са с по-високо съдържание на фибри и да се стремите към тях. Например чаша зелено грозде има 1, 3 грама фибри (за 100 калории), докато чаша малини има 9 грама фибри (за 70 калории).

Забравете тестените закуски сутрин. Хранете се здравословно. Първото ядене за деня трябва да е съставено от ядки, семена, плодове. Това ще ви зареди с достатъчно фибри и ще ви даде енергия за предстоящия ден. Пробвайте малини, кисело мляко и овесени трици. Добър вариант е и овесената каша с меласа, както и авокадо с препечена филийка пълнозърнест хляб.

Нека храните с високо съдържание на фибри станат част от ежедневната ви диета. Помислете как да включите в хранителния си режим пълнозърнести храни, боб и варива, зеленчуци и плодове.

Нахутът има много фибри

Ето и петте храни с най-високо съдържание на фибри:

Трици с високо съдържание на фибри, готови за консумация: 1/2 чаша - 9.1 до 14.3 грама

Варен боб: 1/2 чаша - 9.6 грама

Консервиран нахут: 1/2 чаша - 8.1 грама

Прясна круша: Среден размер - 5, 5 грама

Авокадо: 1/2 чаша 5 грама.

В много преработени храни пише, че има фибри. Но в тях е пълно с нездравословни съставки като много добавена захар и мазнини. Не забравяйте, че целта е фибрите да са от истински хранителни източници като плодове, зеленчуци и зърнени храни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати