ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Чиата – добър помощник в отслабването

Чиата – добър помощник в отслабването

Чиата помага при отслабването
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

В последните години чиата стана доста популярна суперхрана у нас. Тя е зърнено-подобна култура, която се приготвя и се консумира като зърнена култура, но всъщност е семе. Богатият ѝ хранителен състав и полезните ѝ свойства я правят лесен избор във всеки здравословен хранителен режим.

Малките семенца на чиата съдържат антиоксиданти, протеини, здравословни мазнини и диетични фибри, които освобождават организма от токсините и помагат за балансиране на килограмите. Тя е без глутен, което я превръща в полезна добавка към храната на хора с различни здравословни проблеми.

Полезните хранителни съставки на чиата оказват благоприятно влияние върху общото здраве на организма и освен това тя е и добър помощник в борбата с килограмите.

Ето кои са най-полезните вещества в чиата:

Мастни киселини

Чиата е много полезна

Чиата е богата на омега-3 мастни киселини, които са изключително здравословни. Те имат противовъзпалителни свойства и се грижат за мозъка и сърцето.

Протеини

Семената на чиата са добър източник на протеини. Чудесен начин за набавяне на белтъчини на хората, избягващи животинските продукти. Протеините са основната градивна единица в тялото и участват в поддръжката и изграждането на тъканите и мускулите в него. В 30 грама чиа има около 4.4 грама протеин. Според специалисти по хранене и диети се нуждаем от около 0.8 грама протеин на ден (на 1 килограм).

Диетични фибри

Отслабването с чиа не е мит. Фибрите, съдържащи се в чиата, са чудесно средство за справяне със забавен метаболизъм. Те стимулират храносмилателните процеси и улесняват придвижването на приетата храна към отделителната система. Фибрите поемат вода, равна на няколко пъти собственото им тегло. Поради това те засищат лесно с малко калории и освен това не повишават кръвната захар и не се нуждаят от инсулин за разграждането си, а само от вода.

Антиоксиданти

Чиа

Наред с останалите полезни действия, чиата е и добър съюзник при детоксикация и отслабване, благодарение на високото количество антиоксиданти в нея. Кафеена киселина, кверцетин, каемпферол и хлорогенна киселина са най-важните измежду тях. Те се борят с отделянето на свободни радикали в тялото, които увреждат клетъчната структура и ускоряват процесите на преждевременно стареене, наред с други проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest