Кои са важните неща за мускулната памет?

трениране на мускули

Мускулната памет е начинът, по който нашето тяло се опитва да разговаря с нас. То ни показва, че забелязва и оценява усилията да го поддържаме в добро здраве и да му зададем висок тонус. Предположението, че това е процес, който е свързан само с тренировките във фитнеса или професионалния спорт, не са верни.

Тези положения важат за всички случаи на мускулна активност. Чрез физически упражнения още от ранна възраст развиваме мускулната памет на тялото си и трупаме потенциал за растежа и развитието на цялостната си мускулатура.

Какво представлява в такъв случай мускулната памет?

Свойството на мускулните влакна да възвръщат обема и силата си след почивка по-бързо и по-лесно, отколкото по времето, когато са натрупвани, представлява същността на свойството, наречено мускулна памет. Обикновено тази особеност на мускулите се обяснява с карането на колело. Когато веднъж човек се научи да пази равновесие и да задвижва педалите, той винаги ще може след кратко припомняне отново да подкара велосипеда, без да му се налага да се учи отначало.

Можем да кажем, че нашето тяло ни прави реверанс за усилията, които сме полагали в някакъв етап от живота си, за да изградим една добра физическа форма. Ако по някаква причина преустановим своето активно физическо натоварване, по-късно ще ни е много по-лесно да я възстановим, отколкото ако започваме отначало.

От какво зависи времето за възвръщане на физическата форма?

мускулна памет

Ако трениращ човек направи пауза в заниманията си и реши да си върне отново достигнатия ритъм, ще му бъде необходимо различно време, чиято продължителност зависи от мускулната памет. Тя представлява информацията, останала в мускулите по времето, когато човекът е бил физически активен. Времето за възвръщане на обичайната форма е от седмици до месец, в зависимост от работата на механизмите на този вид памет.

Как работи мускулната памет?

При натоварване на мускулите невроните от дясното полукълбо на мозъка, отговарящи за физическата активност, изпращат сигнали до мускулните влакна. Те от своя страна също изпращат подобни съобщения до мозъка и така се изгражда своеобразен мост, по който става преноса на информация.

Колкото повече и по-интензивни са тренировките, толкова този мост става по-здрав. Затова всичко научено веднъж от тялото, не се забравя. Създавайки мускулна памет, създаваме резерв, който тялото ни може да използва цял живот. Мускулната памет е състояние, валидно за абсолютно всички мускулни групи при всички видове тренировки. Този резерв е ценен.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати