Най-полезните части от ябълката

ядене на ябълки

Знаем, че един от най-полезните плодове, които виреят и у нас, е ябълката. Тя съдържа много безценни за здравето вещества, които укрепват, пазят и възстановяват организма.

Само от един плод получаваме над 10 милиграма калций, подсигуряващ костите и метаболитните процеси.

Калият в една ябълка е в много високи количества. Той работи в полза на мускулите и нервната система.

Витамините А и С пазят очното здраве, регулират имунните процеси и подпомагат производството на червени кръвни клетки. Витамин С е важен елемент в процесите на синтез на колагена.

Фолиевата киселина е около 5 микрограма в един плод и подпомага делението на клетките. Цялото количество фолиева киселина се намира в кората на плода.

Фосфорът е друг елемент, който в ябълката е в отлични дози, включително в кората. От него зависи здравината на костите.

Желязо

Преносът на кислорода в кръвта зависи от протеините, чиято градивна част е желязото. В една ябълка има около 0. 2 милиграма, заедно с количеството в кората на ябълката.

Пектин

ползи от ябълките

В кората се съдържа голямо количество пектин, който понижава холестерола, подпомага метаболитните процеси и има противовъзпалителни свойства. Пектин има и в ябълковите семки, като там е много по-концентриран.

Йод

Йодът се съдържа основно в семето на ябълката и може да се извлича от него. В действителност не се използва, защото тази част от ябълката не се консумира, нито влиза в употреба по друг начин.

Изследването на ябълковия плод е доказало, че в една ябълка се съдържат повече от 100 милиона полезни бактерии. Те се намират в мястото около семената, тоест в ядрото, а не в месестата част или кората. Микроелементите, действащи като пробиотик, са почти изцяло също в семенната част.

Когато хората ядат плода, те обикновено консумират месестата част, по-рядко кората и никога сърцевината със семената в нея. Огризките не се преработват по никакъв начин и най-често отиват в боклука, а там се намират най-полезните вещества в концентриран вид.

Експертите препоръчват да не се пренебрегва сърцевината на ябълката и да се яде всичко, до дръжката. Съветът е да се консумира цялостно по един плод дневно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати