7 идеи за здравословен снак, за да поддържате кръвната си захар под контрол

7 идеи за здравословен снак, за да поддържате кръвната си захар под контрол

Понякога сме толкова гладни, че търсим нещо лесно и бързо за консумация, без много да мислим какво точно ще сложим в устата си. Вместо това трябва да развием самоконтрола си, като бъдем по-внимателни при избора на храна, която приемаме.

Трябва да залагаме на снаксове, които включват най-малко едно от суперзасищащите хранителни вещество като протеин, фибри или мазнини. Те са много полезни за здравето и ще помогнат за запазване на нивата на кръвната захар под контрол.

Не забравяйте, че снаксовете са чудесна възможност да добавите към диетата си повече здравословни храни като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни. Както и да си набавите важни хранителни вещества като здравословни мазнини, фибри, протеин и фитохимикали, борещи се с болестите.

Представяме ви 7 идеи за здравословен снак, които ще ви помогнат да поддържате кръвната си захар под контрол.

1. Шамфъстъци

7 идеи за здравословен снак, за да поддържате кръвната си захар под контрол

Шамфъстъците са едни от ядките с най-високо съдържание на протеин. В 25 г шамфъстък има около 6 г растителен протеин. Комбинацията от здравословни мазнини, протеин и фибри ще ви помогне да останете сити за по-дълго време. Шамфъстъците са суперхрана за хората, страдащи от диабет.

2. Манго

Въпреки че мангото е с по-високо съдържание на въглехидрати и по-ниско съдържание на фибри в сравнение с други тропически плодове, проучванията показват, че консумацията на манго всъщност не повишава нивата на кръвната захар толкова, колкото ананас или папаята. Това превръща мангото в здравословен избор за снак за хората, борещи се с диабета.

3. Твърдо сварени яйца

7 идеи за здравословен снак, за да поддържате кръвната си захар под контрол

Твърдо сварените яйца осигуряват 6 г висококачествен протеин, като помагат за поддържането на по-стабилни нива на кръвна захар. Жълтъкът също е богат на множество полезни хранителни вещества като витамините A, D и E, както и лутеин, подобряващ очното здраве, и холин, спомагащ за добро настроение и памет.

4. Протеинови барчета

Протеиновите барчета са идеална комбинация от въглехидрати, протеин и мазнини, благодарение само на няколко прости съставки, богати на хранителни вещества като яйчен белтък, ядки и фурми.

5. Пастърма от сьомга

7 идеи за здравословен снак, за да поддържате кръвната си захар под контрол

Пастърмата от сьомга е снак, носещ много ползи за здравето. Сушената сьомга все още доставя достатъчно омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства. Защитните за сърцето компоненти в омега-3 също са важни, ако имате диабет.

6. Портокали

Друга суперхрана за диабетиците са портокалите. Те са богати на фибри, витамин С и флавоноиди като хесперидин, нарингин и рутин. Проучванията показват, че витамин С, както и някои от флавоноидите в цитрусовите плодове действат като антиоксиданти. Те пречистват вредните свободни радикали, които се произвеждат в телата ни, а също така помагат за потушаването на покачването на нивата на кръвната захар.

7. Чипс от къдраво зеле (кейл)

Чипсът от кейл е здравословен снак

Чипсът от къдраво зеле (кейл) е богат на фибри и витамини. В 20 г чипс има сравнително малко въглехидрати. Можете да си приготвите чипс от кейл в домашни условия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати