Как да пием вода правилно

Прием на вода

Сигурно много пъти сте чували, че консумацията на голямо количество вода е полезна за организма. Според голяма част от теориите за здравословен живот е необходимо да се пие минимум по 2 литра вода дневно. Освен нея ние можем да си набавяме течности от прясно изцедени сокове, чай или водни плодове.

Според италианският професор по гастроентерология Дино Вайра минералната вода е прекалено силна за човешкия организъм и консумацията ѝ може да доведе до неприятни последици. Затова той препоръчва да се пие само изворна или чешмяна такава. Как да пием вода?

За да бъде тялото в кондиция, обаче, е необходимо приемът на вода да се извършва по малко. Изключително неправилно е да се изпива голямо количество течности наведнъж, защото по този начин само се натоварва пикочният мехур. Организмът не може да се хидратира толкова бързо, а жаждата си остава въпреки приема на голямо количество вода.

Вместо да пиете цял литър наведнъж, по-добре го разпределете на малки глътки (около една супена лъжица). Приемана по този начин водата освен да хидратира тялото спомага и за справяне с подутия корем и лошото храносмилане.

Необходимите на организма 2 литра вода на ден трябва да се приемат на два пъти, като първият е от сутринта до обяд (от 8.30 до 12.30 часа), а вторият от следобед до вечерта (от 14.30 до 20. 30 часа). Това ще рече, че трябва да пиете по литър вода до обяд и още толкова в следобедните часове. Важно е консумацията на животворната течност да става на малки глътки, а в паузата между 12.30 и 14.30 часа да приемате минимално количество вода.

Вода по време на хранене

Противно на теорията, че по време на хранене не трябва да се приемат течности, италианският учен съветва обратното: Според него пиенето на малко вода по време на ядене е полезно, понеже течността улеснява преработването на храната от стомаха.

Важно е още да се знае, че според теорията на учения вода не трябва да се пие нощем, тъй като се смущава съня.

В заключение можем да кажем, че за да имате налице полезни резултати от тази водна терапия, трябва да спазвате режима в продължение на две седмици, след което да си дадете същия срок за почивка и да го повторите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати