ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Картофено пюре за по-добри спортни резултати

Картофено пюре за по-добри спортни резултати

Картофено пюре за по-добри спортни резултати

Независимо дали са приготвени на фурна, задушени или дори пържени, картофите са истинска вкусотия. С тях приготвяме картофени салати, зеленчукови гарнитури, основни ястия, картофена супа, че дори и десерти. Но когато ги консумираме, често започваме да си мислим, че са прекалено калорични и не оказват добро влияние на фигурата ни.

Знае се, че в около 100 г сварени картофи има близо 90 калории, 20 г въглехидрати и само 2 г протеини. Ниското съдържание на протеини логично би навело на мисълта, че те не са подходящ продукт и за хората, които спортуват и съвсем целенасочено приемат протеини под формата на хранителни добавки.

Това, което вероятно не знаете обаче (стига вие самите да не спортувате активно), е, че спортистите употребяват и въглехидратен гел. За какво ви казваме всичко това, бихте се запитали? Защото според последни проучвания е напълно възможно да замените въглехидратните гелове с картофено пюре.

Картофено пюре за по-добри спортни резултати

Това невероятно изследване е проведено от специалисти от университета в Илинойс, наблюдавали какво се случва в организма на спортисти, които трябвало да изминават около 270 км седмично с велосипед. Участвали са 12 души, които били разпределени в 3 групи.

На първата група е било позволено да пие вода по време на тренировките, на втората бил даван въглехидратен гел, а на третата група се предлагало обикновено картофено пюре. По време на интензивните тренировки изследователите от Илинойс проверявали телесната температура на участниците, нивото на глюкоза в кръвта им и състоянието на стомаха им.

Когато въпросното изследване приключило се оказало, че хората, които пиели вода не били толкова успешни в тренировките, колкото онези, които били на картофено пюре и на въглехидратен гел. Всъщност спортните резултати на последните 2 групи били почти еднакви.

Картофено пюре за по-добри спортни резултати

Единственият проблем на консумиращите картофено пюре бил усещането за подут корем, но изследователите предполагат, че това се дължи единствено на количеството картофено пюре, което те приемали. Така че, ако искате да постигнете по-добри спортни резултати, заложете на картофеното пюре, но без да прекалявате с него.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати