Да събудим хормона на щастието със скачане на въже!

Въже за скачане

Повечето пораснали момичета си спомнят с усмивка любимата игра в детството - скачане на въже. Вариациите на това невероятно упражнение за раздвижване са много. Хубавото при него е, че може да се упражнява съвсем самостоятелно, като скачащият сам си върти въженцето, или да се превърне в занимателна игра с помощта на приятелки, които въртят въжето.

Подскачането в ритъм с въженце при всички случаи е идеална възможност и за порасналите момичета да стопят излишни килограми, да стегнат мускулите и да изваят стегнати бедра. Това е напълно възможно, защото при това упражнение се включват много мускули в работа. То има обаче и още едно положително въздействие върху тялото - събужда хормона на щастието. Приливът на серотонин има благотворно действие при депресивни и стресови състояния.

За да бъде ефективно действието на упражнението, е необходимо постоянство. Това на практика значи 3 дни в седмицата да се отделят по 15 минути за скачане на въже, най-добре на открито. Ако целта е и отслабване, времето трябва да се увеличи на половин час.

Скачане на въже

Противопоказно е за хора с високо кръвно, сърдечни проблеми, болни с ревматични оплаквания, както и при плоско стъпало.

Ползите от скачането с въже са много повече от подобряване на общото състояние и визията. Те активират работата на сърцето и дихателните органи. Намаляват ханша и бедрата, защото участват всички мускулни групи. Скачането с въженце има ефекта на колоезденето, тениса и плуването.

При 120-130 скока в минута се изгарят 1300 калории, затова значение има и бързината.

Най-ефективно ще бъде това упражнение, ако се спазва следният ред:

Темпото е бавно на старта на упражнението, а подскоците са малки. Тогава се натоварват стъпалата и коленете най-силно. За предпазване от травми се започва със загряване и се прави бавно в началото.

Другото условие е, да се скача на пръсти. Петите не бива да докосват пода. Темпото се определя индивидуално. Методът за проверка е, като се следи до кой момент скачането не влияе върху спокойствието на говора.

Скачането на въже оформя бедрата

В началните минути тялото работи при дефицит на кислород в мускулите. След 6 минути нуждата от кислород се нормализира и усилието вече е по-ниско. Така се тренира сърцето.

Въженцето е последния компонент от това действие. Подходящ артикул е този, който е изработен от нишки пластмаса с диаметър по-малък от 1 сантиметър. По-важна е дължината. Личната оптимална дължина се определя, като въженцето се настъпи в средата и двата края трябва да стигат до подмишниците.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати