Как да забавим стареенето наистина? Учени разгадаха

Как наистина да забавим стареенето

Годините са единственото нещо, което не може да спрете. Те си текат, и то много бързо. И, разбира се, всеки от нас иска да остане вечно млад. Духът лесно може да се запази, но проблемът е с външния ни вид. Е, учените откриха еликсирa, който забавя стареенето.

Не е нужно да давате много пари, за да се сдобиете с тази магическа отвара. Швейцарски учени твърдят, че стареенето може да се забави с малини и нар.

Нарът помага в производството на уролитин А (молекула, позната със способността си да регенерира митохондриите и по този начин предпазва всяка клетка в човешкото тяло).

Тази молекула стимулира гените, които спират отслабването на мускулите, пише в-к Скотсман.

Нарът и малините забавят стареенето

Проф. Йохан Ауверкс от Федералното политехническо училище в Лозана твърди, че уролитин А може да промени изцяло човешкото здраве.

Ефектът от уролитин А е тестван първо върху възрастни животни. Мишките, приемали уролитин А, са тичали средно 42% по-дълго от останалите. Странични ефекти върху животните не са открити.

След това учените решили да го тестват върху хората. В тестовете участват 60 възрастни доброволци, които водят заседнал начин на живот.

Нар и малини съдържат уролитин А, който забавя стареенето

Те приемали различни дози синтезиран уролитин А – 250, 500 или 1000 мг дневно в продължение на четири седмици.

Изследването показва, че по-големите дози – от 500 мг и 1000 мг са повлияли на генната експресия на митохондриите в клетките на скелетните мускули. Те получили стимул да създават повече мускули по същия начин, както и при физическите упражнения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати