Ползи от ходенето пеша

Ходене

Крачкомерите и различните приложения, отброяващи изминатото разстояние, са се превърнали в истинска лудост: всеки се стреми да постигне заветните 10 хиляди крачки.

Макар и тази мания да изглежда странно, истината е, че поне е полезна: защото ходенето пеша е сред най-важните физически активности за тялото ни. Защо?

Гори калории

Ходенето пеша гори калории, а изгорените калории водят до отслабване. Колко енергия ще изхабите зависи от няколко фактора – бързината, с която вървите; разстоянието, което сте изминали; терена, по който се движите; теглото ви. Има онлайн калкулатори, които ще ви помогнат да изчислите това, а мобилните приложения дават ориентировъчна информация по въпроса.

Ходене пеш

Подпомага сърцето

Вървенето по 30 минути дневно поне по 5 дни в седмицата намалява риска от коронарна болест на сърцето с почти 20%. Освен това тонамалява нивата на кръвна захар – проучване установява, че 15-минутна разходка три пъти дневно след закуската, обяда и вечерята значително е намалило нивата на глюкоза в тялото.

Намалява болката в ставите

Редовните разходки подобряват състоянието на ставите, сред тях и тези на коленете и на бедрата. То е полезно дори за артрита, намалявайки болката. Смята се още, че извървяването на между 8 и 10 километра седмично предпазват от развитието на артрит.

Подобрява имунната система

Вървенето предпазва от простуди и грип. Проучване е установили, че хората, които редовно се разхождат, боледуват почти наполовина по-малко сравнено с тези, които водят застоял начин на живот. В случай на настинка симптомите им траели по-кратко и били по-леки. Разходките дават и енергия, доказано борят тревожност и депресивни състояния!

Извайва тялото

Разхождане

Макар и да не вярвате – разходките извайват краката! Те са перфектен начин и за отслабване, и за тонизиране на цялото тяло, защото в тях участват всички мускулни групи. Най-стройни и стегнати крака ще имате, ако вървите по наклон или изкачвате стълби.

Подобрява креативността

Разходките и всяко ходене пеша помагат не само на тялото, а и на ума. Много хора, които практикуват ходенето като хоби и като спорт, споделят, че именно по време на разходка са им хрумвали гениални идеи или решения на проблеми, които дълго не са успявали да разрешат.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати