Защо е важен магнезият за тялото?

Има много ползи от магнезия

Магнезият е един от минералите, които естествено се съдържат в най-големи количества в тялото ни. Той е отговорен за над 600 реакции на клетъчно дниво – от създаване на ДНК до съкращаване на мускулите ни. Въпреки, че магнезият е важен – установено е, че близо 70% от американците не успяват да покрият дневните си нужди от него.

А дефицитът на магнезий се свързва с много странични ефекти – слабост, гадене, крампи в мускулите, депресия, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания.

Магнезият е и много важен за мозъка ни. Благодарение на минерала, тялото ни получава важни сигнали, свързани с функциите му. Доказано е, че той подобрява паметта. Той предпазва нервните клетки от свръхстимулация, което с времето води до тяхната смърт, а това – до дегенеративни заболявания и други увреждания.

Минералът често е препоръчван от кардиолозите. Причината – той подпомага правилната работа на сърцето ни. Често прескачанията или леките аритмии се дължат на магнезиев дефицит. На практика нутриентът служи като естествен блокер на калция, карайки мускулът да се отпусне. Освен това той повлиява и кръвното налягане. Проучване установило, че 450 мг магнезий дневно водят до значителен спад в стойностите на кръвното – средно с 20 пункта по-ниско при горната и с почти 9 при горната граница.

И тъй като сърцето е мускул – логично е, че магнезият се грижи и за другите мускулни групи в тялото ни. Всеки спортист рано или късно усеща крампи, най-често в областта на прасците. Те се дължат на големите количества минерали, които губим чрез потта. Заедно с тях се отделя и магнезият.

Магнезият е важен за съня

Минералът е важен и за пълноценен сън. Той подпомага отпускането на цялото ни тяло, по този начин подобрявайки и дълбочината на съня, и неговото качество. При мащабни научни изследвания е установено, че магнезият помага за по-бързото заспиване, а участниците в тях съобщават за чувство за отпочиналост сутрин.

И още от много ползи от магнезия - той подобрява депресията и тревожността и подпомага контрола върху нивата на кръвната захар при диабетиците.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати