Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Здравословни ползи от кафето

Здравословни ползи от кафето

6 от 6 Снимки
6. Освен това ни помага да се радваме на свежа и млада кожа по-дълго.

Кафе! Това е първата мисъл, с която повечето хора се будят всяка сутрин. Ако и вие сте сред тях, вероятно някога сте попадали на статия за вредите от кафето.

А сега четете тази с надежда – че любимата напитка всъщност има ползи. Е, търсенето ви може да спре, защото, оказва се, кафето е полезно за здравето ви.

То съдържа огромно количество антиоксиданти и други ценни вещества. Какви още ползи от кафето са известни?

Кафето ни прави по-умни

То увеличава и нивата на допамин в мозъка, а контролирани проучвания доказват, че то подобрява паметта, настроението, прави ни по-адекватни и подобрява реакциите ни.

Кафето топи излишните мазнини

Ако някога сте попадали на реклама за добавка за отслабване, вероятно сте забелязали, че на челна позиция в списъка със съставките е кофеинът. И с право. Той е една от малкото съставки, които доказано топят мазнините. При хората с наднормено тегло, изгарянето им се случва с 10% по-бързо, когато пият кафе, а при вече тренираните – с 29%.

Съдържа ценни елементи

Само чаша кафе съдържа 11% от необходимия ни за деня витамин В2; 6% от витамин В5; 3% от препоръчителната дневна доза магнезий. Това на пръв поглед не изглежда много. Представете си обаче минералите и витамините, които си набавяте, пиейки третото си кафе за деня.

Намалява риска от диабет

Проучванията са показали, че кафето е особено ефективно при диабет тип 2. Не е ясно защо, но е установено, че любителите на кофеиновата напитка имат значително по-нисък риск от развитие на диабет. Цифрите варират между 23% и 67%.

... И от неврологични заболявания

Паркинсон, Алцхаймер, деменция. Няколко проучвания вече са доказали, че при редовна консумация на кафе риска от развитие на болест на Алцхаймер или деменция може да намали с цели 65%. Подобна е връзката и с болестта на Паркинсон, макар и в по-ниска степен – между 30 и 60%.

Пази черния дроб

Черният дроб е сред най-важните органи в тялото ни. Цирозата представлява необратимите увреждания върху този орган. Доказано е, че кафето има защитна функция от това заболяване – хората, които консумират по 4 чаши дневно имат с 80% по-малък риск да развият цироза сравнено с тези, които избягват кафето.

Още ползи от кафето ще намерите в горната галерия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати