Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Ето как зеленият чай подпомага отслабването

Ето как зеленият чай подпомага отслабването

Бори се с инфекциите и бактериите

Зеленият чай е популярна напитка, богата на антиоксиданти, за която се твърди, че подпомага топенето на излишните мазнини. Тази теза не е просто мит – много проучвания доказват, че нутриентите в състава му всъщност имат тази роля. Един от тези примери – кофеинът.

Макар и в много по-малки количества от кафето и от черния чай в чаша зелен чай се съдържат средно 30 грама кофеин. Той е стимулант, за който е доказано, че подпомага бързата загуба на мазнини и подобрява издръжливостта при тренировки, което автоматично води до повече изгубени калории. Ето защо зеленият чай и отслабването са добри спътници.

Не бива да пренебрегваме и антиоксидантите в напитката. Те подпомагат за разграждането на мазнините, които след това се използват като енергия при тренировките, по този начин стимулирайки активното им изгаряне.

Тези качества са доказани чрез множество проучвания. В едно от тях е установено, че хората, пиещи зелен чай преди тренировка, изгарят със 17% повече калории сравнено с тези, които не консумират напитката. А 8-седмично проучване успешно доказва, че антиоксидантите в чая подпомагат горенето на мазнини не само при физическа активност, а и в покой.

Зеленият чай забързва метаболизма ни. Именно заради това той е предпочитана напитка за всички, които се опитват да отслабнат. Ефектите, които дава той, са подобни на тези, които постигаме при богатата на белтъчини диета.

Освен това зеленият чай намалява апетита, карайки ни да приемаме по-малко калории, при това без излишно усилие. Антиоксидантите в състава му пък намаляват абсорбацията на мазнини – вместо да се усвои като калории и като излишни килограми, тялото ни успешно успява да я усвои. Според учените подобен ефект можем да постигнем само с 2 чаши дневно.

Важно е все пак да следим и приема на кофеин. Смята се, че до 6 чаши зелен чай в рамките на денонощие са абсолютно безопасни. Опитайте обаче да следите приема си на кофеин, особено ако сте чувствителни към него. Стремете се да не превишавате дневната доза от около 400 мг, особено ако сте чувствителни към ефектите му.

Разбира се, съществуват още много ползи от зеления чай. Разгледайте горната галерия, за да видите всички полезни свойства на напитката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати