Източници на цинк

Храни с цинк

Един от най-важните минерали, нужни в нашето ежедневие, е цинкът. Благодарение на него можем да усещаме ароматите, активира вкусовите рецептори, помага за синтеза на протеини в тялото, както и за активацията на ензимите, в сперматогенезата и в процеса на изграждане на ДНК-веригата.

Веществото е от съществено значение за образуването на тестостерон при мъжете и осигурява клетъчната комуникация в организма, действайки като невротрансмитер.

Точно поради множеството жизненоважни функции недостигът на цинк може да доведе до редица сериозни проблеми като забавяне в растежа при младите, интензивна диария, импотентност, неактивни сперматозоиди при мъжете и дори мъжки косопад, проблеми с очите, загуба на апетит и блокиране на имунната система.

Преди да изброим най-добрите източници на цинк обаче, редно е да споменем, че с него не трябва да се прекалява. Ако приемът на минерала е прекалено голям, това може да доведе до нарушение на абсорбацията на други важни за организма вещества като желязо и мед. Също така това води до образуване на свободни радикали в тялото, което уврежда клетъчната структура.

Експертите препоръчват да си набавяме необходимия цинк повече от животински източници, отколкото от растителни, а фармацевтично синтензираните добавки да избягваме или да пристъпваме към тях с голямо внимание.

Прието е дневният прием на цинк при мъжете да е между 11 и 15 грама, а при жените между 8 и 11 грама. Приемът при бременни жени трябва да е 11 грама.

Установено е, че вегетарианците, чийто хранителен прием е по-богат на фитати, трябва да приемат по 15 грама цинк на ден, независимо от пола.

Безспорно най-богатият източник на цинк са стридите. Порция от 100 грама от морския деликатес може да ни набави 100% от необходимия дневен прием на минерала.

Пшеничният зародиш не отстъпва много на стридите по съдържание на цинк. Съдържа в 100 грама около 90% от необходимия дневен прием. Можем да използваме печен пшеничен зародиш в салати, ориз или задушени зеленчуци.

Важният минерал можем да си набавим и от животински черен дроб. В 100 грама се съдържа около 80% от необходимия прием на цинк плюс още много важни необходими за тялото минерали, като желязо например.

100 грама нетлъсто телешко месо от гърба, плешката или бута може да ви осигури около 70% от необходимия дневен прием на цинк.

Черният шоколад е не само вкусен, но и изключително полезен. Неподсладеният готварски шоколад е изключително богата на цинк храна и във всеки 100 грама се съдържа около 64% от необходимото дневно количество на важния минерал.

Вижте в горната галерия още храни с цинк.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати