Колко калории да приемаме дневно, за да отслабнем?

Колко калории да приемаме дневно, за да отслабнем?

Повечето разбират какво означават калориите едва тогава, когато преминат на диета за намаляване на теглото. В онлайн пространството има различни калкулатори, които дават относителна яснота от колко калории се нуждаем дневно, за да отслабнем.

Факторите, които определят това обаче, са много и са комплексни. На първо място, значение имат и височината и настоящите ни килограми. Важни са и целите. От особено голямо значение обаче е начинът на живот, който водим.

Изчислено е, че средностатистическата жена се нуждае от около 2000 калории дневно, за да поддържа теглото си и около 1500, за да отслабне. При мъжете картинката е различна – средно представителите на силния пол трябва да приемат около 2500 калории, за да поддържат форма и около 2000, за да топят мазнини.

Не бива да се водите изцяло по тези цифри обаче. Както вече казахме, факторите са много. Освен теглото и височината значение имат и годините ви и активността, която извършвате.

За сравнение – 25-годишно момиче, която тежи 50 килограма и е висока 165 см трябва да консумира 1700 калории дневно, за да задържи теглото си. 40-годишна жена със същите показатели обаче трябва да приема не повече от 1600 калории, за да не наддаде.

И още – 25-годишна жена с вече споменатите мерки, която води застоял начин на живот, няма да напълнее при консумация на около 1500 калории. 25-годишна жена, която е много активна и тренира, трябва да приема по 2400 калории, за да задържи теглото си!

Калкулатор накалориите

За да разберете собствените си нужди от дневни калории, можете да използвате един от достъпните и безплатни калкулатори в интернет.

А за да намалите калориите, които консумирате, трябва да следите режима си. Изключете всички сладки напитки и бъдете внимателни с фрешовете и смутитата, защото те се консумират бързо и лесно, но на цената на повече калории и ниска хранителна стойност.

Увеличете приема на протеин, който е хранителен и подпомага отслабването. Използвайте калориен калкулатор, в който да въведете храните, които консумирате дневно. В рамките на 1-2 седмици ще добиете представа как изглеждат нужните ви калории в храна и ще спрете да ги броите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати