Неподозираните ползи от зелевия сок

Сок от кисело зеле

Зимата у нас идва с аромата на пълнените зелеви сармички, салата от кисело зеле с олио и червен пипер и с онзи вълшебен зелев сок, който е в състояние да се справи дори и с най-зверския махмурлук.

Сокът от кисело зеле е особено необходим след дълга серия от празници, когато организмът ни е затруднен от преяждане, препиване и недостатъчно сън и детоксикация.

Неслучайно зелевият сок е на такава почит не само у нас, но и на други места по света. Той е в основата на едно от най-тачените и доказано ефективни средства за лечение на махмурлук. Освен това зелевият сок придава на някои чорби и супи неповторим вкус.

Но малцина от хората, които го употребяват, си дават сметка, че сокът от кисело зеле е един от най-добрите антиоксиданти, познати на човечеството.

Редовната консумация на зелев сок е една от тайните на красивата кожа не само на българките, но и на корейките, които също приготвят зимнина от естествено ферментирало зеле, твърди известната диетоложка Енджи Касабие.

Зелевият сок спомага за подобряване на вида на ноктите и косата, подмладява външния вид, намалява осезаемо бръчките и значително ускорява обмяната на веществата.

Кисело зеле чорба

Полезните свойства на киселото зеле, познато в Южна Корея като кимчи, са известни на неговите консуматори. Ястията с естествено ферментирало зеле за неизменна част, както от българската, така и от южнокорейската традиционна зимна трапеза.

Смята се, че именно на тях се дължи и до голяма степен дълголетието, на което се радват жителите на тази азиатска държава.

И ако погледнем данните на Световната здравна организация за средната продължителност на живота на южнокорейците, не можем да не останем силно впечатлени - смята се, родените през 2030 година момичета в тази държава ще доживеят до 92-годишна възраст, а момчетата, родени през същия период ще успеят да отпразнувате своята 84-годишнина.

Полезните свойства на сока от кисело зеле се дължат на неговия състав. Той съдържа над 60 % белтъци, като в него има и много от незаменимите за човешки организъм аминокиселини, като триптофан, метиотин.

Не бива да пропускаме захарите в сок, които са почти поравно разделени между глюкоза и фруктоза. А съставката бетаинхолин отговаря за засилване на обмяната на веществата. Не на последно място в зелевия сок се съдържат редица витамини, като витамин С, провитамин А1, витамини от В-групата и др.

В тази природен еликсир ще намерите също голямо съдържание на калий, фосфор, желязо и още много микроелементи.

Редовната консумация на зелев сок ще доведе до намаляване на вредните стомашни бактерии, туберколозните пръчици, както и златистите стафилококи.

Зелев сок в буркани

Възползвайте се от полезните свойства на зелевия сок при анемия, рак на стомаха или червата. Той е незаменим помощник на онези, които искат да излекуват язва на дванадесетопръстника.

До сока от кисело зеле прибягват и онези от нас, които искат да се разделят с няколко излишни килограма. Редовният прием дори само на една чашка от този сок влияе много добре върху премахването на образуваните отоци по тялото и като профилактика при запек.

Да добавиш в диетата си зелев сок може да крие и известни рискове от образуване на газове, затова внимавайте с количеството поет сок.

Не приемайте този сок при доказан метеоризъм, гастрит с повишена киселинност или ентероколит.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати