Ядките вече се включват в борбата с излишните килограми

ползи от суровите ядки

Борбата с излишните килограми се прокламира и води все повече заради опасностите за здравето от прекомерното тегло. Как да се опазим от надвишаването на здравословните за всеки човек лични килограми е въпрос, който вълнува не само диетолозите, но и медиците.

В общите усилия да се намери правилният начин на живот и хранене се включват учени с различни експерименти и наблюдения над целеви групи, за да се намери разковничето на значителния съвременен проблем със затлъстяването.

Специалисти от университета в Харвард са провели мащабно и продължително изследване по този въпрос. В анкетата са обхванати над 50 хиляди мъже на възраст между 40 и 75 години и около 240 хиляди медицински сестри на възраст от 24 до 44 години. В продължение на две десетилетия учените са следили тяхното здравословно състояние и начин на живот и хранене.

През период от 4 години участниците в експеримента са давали сведения за теглото си и за консумацията на порция ядки от около 30 грама. В анкетата е имало данни и за тяхната физическа активност, включваща не само упражняване на всякакви видове спорт, но и всекидневна физическа активност.

Като извод от изследването се налага фактът, че тези, които консумирали по-често някакъв вид ядки били в по-добра форма от останалите.

Данните, които предоставят учените, сочат че само половин порция ядки на ден сваля риска от качване на теглото средно с 2 килограма за изследвания 4-годишен период. Също така опасността от затлъстяване се намалява с 15 процента.

Кое дава основание за такива изводи, при положение, че ядките съдържат мазнини в количества над допустимите, а знаем, че точно от тях се пълнее? Ядките са калорични, а точно от калориите качваме килограми.

ядките намаляват килограмите

Всъщност това не е съвсем правилно. Калориите са енергия. Тя ни дава възможност да правим нещата, които обичаме и които са ни нужни в живота. Когато нямаме сили, значи енергията ни не достига.

Това показва, че на физическо ниво калориите като енергия всъщност са нещо добро и необходимо за нормалния живот. Не е толкова важно колко точно са калориите в някоя храна, а доколко тя е полезна, или вредна.

Ядките са полезни. Те съдържат набор от полезни вещества. Между тях можем да посочим омега-3 мастните киселини, калция, калия, цинка и всички необходими ни минерали, витамини, протеини, които поддържат здравето на тялото.

Проблем може да се появи, ако ядките се консумират след обработка, която ги превръща в нездравословни. Печените ядки стават канцерогенни след термична обработка, а полезните им вещества се стопяват от високата температура. Преди да бъдат подложени на обработката, ядките се посипват с много сол, овалват се в брашно или други овкусители и това ги прави наистина вредни.

В обикновено сурово състояние, без термична обработка, ядките са полезни за здравето, а също и за фигурата. Накисването преди консумация ги прави по-лесно смилаеми.

Има и друго предположение след анализ на резултатите от проследяването на доброволците към Харвардския университет. Предполага се, че при сдъвкването на ядките се влага много повече енергия, а фибрите в тях създават дълго време усещане за ситост, което подпомага задържането на здравословно тегло.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати