ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Как да избегнем глутена в храните

Как да избегнем глутена в храните

Как да избегнем глутена в храните
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Глутенът е протеин в пшеница, ечемик и ръж. Звучи лесно да се избегне, но е сложно. Следването на безглутенова диета означава премахване на всичко, което съдържа каквато и да е форма на тези зърна, включително храни, които не бихте очаквали.

Разрешени храни при безглутенова диета

Най-лесният начин да започнете безглутенова диета е да ядете само храни, които естествено са този протеин. Предлагат се много такива храни, включително месо, риба, птици, пресни или замразени плодове и зеленчуци, яйца, мляко, сирене, масло и растителни масла. Продуктите от ориз и царевица също са без глутен. Уверете се, че вашето месо, риба и домашни птици не са панирани и не яжте преработено сирене или ароматизирано мляко.

Храни, които трябва да се избягват

Глутенови храни

Най-големите източници на глутен са брашно, хляб, хлебни изделия и зърнени храни, но трябва да внимавате и за други продукти, за които не бихте подозирали. Месо за обяд, подправки, салатни дресинги, зеленчуци в сосове, макаронени изделия, инстантна супа и подправени оризови смеси често съдържат глутен под някаква форма. Ако продуктът няма етикет „без глутен“, проверете списъка на съставките за думата „пшеница“ и потърсете тези съставки, които съдържат глутен: карамелен цвят, хидролизиран растителен протеин, малц, модифицирано хранително нишесте, декстрин или малтодекстрин и текстуриран, растителен протеин.

Безглутенови храни

Заменете изпечените си продукти с готови безглутенови храни. В началото ограничете покупките си до една или две основни неща, като хляб без глутен и готови за консумация вафли или зърнени храни. Продуктите без глутен често са по-скъпи и могат да варират значително по техния аромат и текстура, в зависимост от избрания тип заместителни безглутенови брашна. Може да се наложи да експериментирате с различни марки, за да намерите аромата, който предпочитате.

Освежете килера

Почистете кухнята от глутен

Проверете всеки артикул в килера и хладилника си, отстранете всички, които съдържат глутен, и ги заменете със заместители. Ако други от вашето домакинство продължават да ядат храни с глутен, предотвратете кръстосаното замърсяване на храните, като отделяте съдържащи глутен от продукти без глутен. Ако избирате просто начин на живот без глутен, тогава малко кръстосано замърсяване може да не е важно. Но хората, които избягат глутеновите храни поради здравословни проблеми, трябва да елиминират и най-малкото количество глутен.

Съображения за спазване на безглутенова диета

Следването на безглутенова диета е от решаващо значение за хора с глутенова непоносимост и цьолиакия, което е наследствено автоимунно нарушение. Много хора избират да живеят без глутен, защото това ги кара да се чувстват по-добре или защото се рекламира като начин за отслабване. Диета без глутен вероятно няма да помогне за загуба на тегло. Безглутеновите брашна, като оризово брашно, брашно от сорго и бобено брашно, имат приблизително същия брой калории като брашна, съдържащи глутен.

Ако сте решили да спазвате безглутенова диета или просто желаете да ограничите глутена, разгледайте нашите безглутенови рецепти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest