ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Невероятните ползи от похапването на аспержи

Невероятните ползи от похапването на аспержи

Аспержите са много полезни
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
75.00 лв.
Виж ››

Аспержите съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества и са особено богати на витамин К, фолиева киселина, витамин С и антиоксидантното съединение глутатион. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията основното предимство на хранителен режим, включващ висок прием на зеленчуци с много хранителни вещества като аспержите, е, че може значително да намали риска от няколко сериозни медицински състояния. За да увеличите максимално ползите за здравето, които получавате от аспержите, журналистът по храните, Марк Битман, препоръчва да се похапват печени аспержи или задушени аспержи. А сега нека видим какви са ползите от аспержите!

Източници на витамин К

1/2 чаша варени аспержи съдържа 45, 5 микрограма витамин К. Според Министерството на земеделието това количество представлява 50% от препоръчителната дневна доза витамин К за една жена и 38% от дневната доза за един мъж. Витамин К играе жизненоважна роля за коагулацията на кръвта и поддържането на здравината на костите. Яденето на богати на витамин К храни като аспержите може да намали риска от остеопороза.

Витамин К е мастноразтворим, което означава, че се абсорбира по-лесно от червата, когато се консумира заедно с източник на диетични мазнини. За да извлечете най-много витамин К похапвайте аспержи на скара, аспержи с пилешко месо или пък аспержи с телешко.

Източник на фолиева киселина

Една порция аспержи осигурява 33, 5% от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина. Известна също като витамин В-9, фолиевата киселина подпомага синтеза на ДНК и червените кръвни тела, поддържа здравето на кожата и нервната система и е необходима за обработването на протеини, въглехидрати и мазнини.

Хранителен режим, при който липсва адекватен прием на фолиева киселина, може да повиши риска от депресия, рак, сърдечни заболявания и загуба на слуха и зрението при по-възрастните. Бременните жени особено трябва да ядат храни с високо съдържание на фолиева киселина като аспержите. При бременните жени, които консумират поне 600 микрограма фолиева киселина дневно, е по-малко вероятно да се роди дете с вродени дефекти.

Източник на витамин C

Всяка 1/2 чаша варени аспержи осигурява 12% от препоръчителната дневна доза на витамин С. Витамин С е и мощен оксидант, който може да подтисне способността на съединенията на свободните радикали да увреждат ДНК и може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане, рак, сърдечни заболявания и остеоартрит.

Витамин С е необходим и за поддържане на кръвоносните съдове, зъбите и костите, както и за способността на имунната система да лекува рани. Съдържанието на витамин С в аспержите намалява бързо, колкото по-дълго е изложен зеленчукът на вода, светлина, топлина и въздух. Затова е добре да съхранявате аспержите на хладно и тъмно място и да ги използвате в рамките на 3-4 дни след покупката.

Източник на глутатион

Ползите то аспержите са много. Те са по-богат източник на глутатион от всеки друг зеленчук или плод. Глутатионът е антиоксидант, който също може да действа като катализатор за активиране на други антиоксидантни съединения и ензими. Д-р Марк Хайман нарича глутатиона майката на всички антиоксиданти и казва, че той може да бъде съществен компонент за предотвратяване на хронични заболявания като рак. Американската диетична асоциация добавя, че консумацията на богати на антиоксиданти продукти като аспержите също може да помогне за предпазване от диабет, сърдечни заболявания, катаракти, инфекции и неврологични разстройства като деменция и Алцхаймер.

След като ви разказахме колко полезни са аспержите, вероятно вече сте съгласни, че трябва да ги добавяте по-често в менюто си. А ако търсите идеи за ястия с аспержи, можете да видите примерни комбинации в галерията най-горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати