Колко е полезна ряпата?

Салата от яйца и ряпа

През Средновековието ряпата придобива известност в Европа като популярен зеленчук, който се яде от най-бедните прослойки на населението. Днес ряпата се ползва в голямо разнообразие от ястия и като член на кръстоцветното семейство се гордее с висока хранителна стойност и полезни свойства.

Въпреки че често се бърка за член от семейството на кореноплодните, ряпата произлиза от семейство кръстоцветни и се родее с брюкселското зеле, кейл и броколите. Най-често се консумира луковитният корен на ряпата. Известна е със своя висок брой хранителни вещества и ниската си калоричност, което я прави перфектна храна, която да добавите към плана си за здравословно хранене.

В една средно голяма ряпа има само 34 калории, 4 грама фибри при готвене и 1 грам протеин. Освен това осигурява повече от половината от дневните ви нужди от витамин С.

За какво още е полезна ряпата?

Високото съдържание на фибри може да помогне за намаляване на възпалението на дебелото черво, както и за понижаване на риска от дивертикулоза. По същия начин диета, пълна със зеленчуци с високо съдържание на фибри, може да помогне за облекчаване на запека и насърчаване на редовността в тоалетната. Изследванията показват, че тези, които консумират големи количества кръстоцветни зеленчуци, имат понижен риск от развитие на рак, благодарение на съединението сулфорафан.

Известни са и ползите на листата от ряпа. Една чаша варени листа от ряпа осигурява 229 мг калций. А богатите източници на калций могат да помогнат за естественото укрепване на костите, което е все по-важно с възрастта.

Обобщено, ряпата е отлична част от плана за диета и хранене поради малкото калории, високото съдържание на фибри и цялостния хранителен профил. Има обаче и още ползи от ряпата.

Консумацията на малки репички засилва имунната система, което е много полезно за организма ви, особено през сезона на грипа. Ако искате да укрепите имунната си система, можете да се доверите на репичките.

Също така ряпата подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Може да се ползва и за лечение на плеврит, като си направите топъл компрес на гърдите с настъргана ряпа. Подобен компрес може да се ползва и при кашлица.

Както вече разбрахте, има много причини да похапвате повече в ряпа. А в какво да я вложите? Вижте в горната галерия няколко вкусни идеи с ряпа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати