За издръжливи мускули - сок от цвекло

За издръжливи мускули - сок от цвекло

Учените откриха още едно полезно свойство на сока от цвекло. Оказва се, че той успешно повишава издръжливостта на мускулите и дава допълнително енергия.

Целта пред специалистите била да установят ефекта на червени зеленчуци върху мускулатурата. За целта учените изследвали как сокът от червено цвекло влия на мъже между 19 и 38 години, които активно се занимават с колоездене.

Спортистите консумирали от половин литър сок от червено цвекло всеки ден в продължение на една седмица. Накрая резултатите отчели, че напитката позволява на велосипедистите да въртят педалите по-продължително време, без да се изморяват.

С новото открите на учените вероятно ще предпочетат да се съобразяват и хората, които практикуват и други спортове.

Преди време друго проучване в Англия доказа, че чаша сок от червено цвекло пома на хората да работят с 16% по-дълго. Това се дължи на нитратите в сока, които помагат на организма да изразходва по-малко от кислородните си запаси като съдзават усещане за по-малко умора.

Цвекло

"Бяхме изумени от въздействието на сока от червено цвекло върху кислородните нива, защото подобен ефект не може да бъде постигнат по друг начин, включителнво чрез тренировки. Сигурен съм, че професионалните атлети и любителите атлети ще проявят интерес към резултатите от изследването", заяви ръководителят на изследването професор Анди Джоунс от Университета на Ексетър.

Цвеклото съдържа средно 88% вода, 1, 2% белтъчини, 9, 3% въглехидрати, 0, 9% минерални соли (в това число калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.

Сокът от цвекло също съдържа много хлор. Той е чудесно прочистващо средство за черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати