Пъдпъдъчите яйца и всичко, което трябва да знаем за тях

Пъдпъдъчи яйца

Пъдпъдъчите яйца са в пъти по-малки от кокошите, но за сметка на това не отстъпват по полезни свойства. Дори напротив! Въпреки мъничкия си размер, те съдържат витамини, микро- и макроелементи, както и биоактивни вещества в много по-големи концентрации.

Яйцата от пъдпъдък съдържат витамини А, D и Е и почти всички представители от групата на витамин В-комплекс. Чудесен източник са на желязо, калий, калций, фосфор, натрий, цинк и др.

Полезността на пъдпъдъчите яйца е доказана от край време. Тяхната консумация носи редица ползи за човешкото здраве. Ценните вещества, участващи в състава им, се грижат за здравето на очите, подсилват косата, заздравяват ноктите, изглаждат кожата, подпомагат мозъчните функции.

Ползите от пъдпъдъчи яйца

Малките яйчица облекчават алергичен ринит и пристъпи на астма. Също така се препоръчват както за превенция, така за лечение на заболявания на черния дроб, белите дробове, урогениталната система.

Пъдпъдъчите яйца не причиняват алергии, затова са подходящи за храна на малки деца и дори бебета. Наличието на витамин D, съдържащ се в тях, е особено ценен за деца с дефицит на растежен хормон. Освен това според някои медицински твърдения, по-честият прием на този хранителен продукт, е много полезен и помага при проблеми със заекване на деца и хора от всяка възраст.

И все пак, колкото и да са полезни, според диетолозите, пъдпъдъчите яйца трябва да се консумират в разумни количества. Препоръчителният дневен прием на пъдпъдъчи яйца според възрастовата група е:

Руло с пъдпъдъчи яйца

- за деца под 3 години е позволено 1-2 яйца на ден;

- за деца от 3 до 10 години - не повече от 3 яйца;

- за юношите максимумът е 4 яйца дневно;

- за възрастните е най-подходящо 5-6 яйца;

- за хората над 50 години не се препоръчва броят на яйцата да надвишава 5 на ден.

Ценните вещества в пъдпъдъчите яйцата са най-силни и най-полезни, когато продуктът се консумира в суров вид. Но това крие рискове от заразяване със салмонела. Ето защо е най-безопасно яйцата да са поне рохко сварени.

Ако досега не сте варили пъдпъдъчи яйца, не се притеснявайте, няма нищо сложно. Изберете подходящ съд и го напълнете с вода, добавете и малко сол. След като водата кипне, поставете внимателно яйцата с помощта на лъжица. Когато водата заври отново, засечете 2-3 минути за рохко сварени или 5 минути за твърдо сварени.

Пъдпъдъчи яйца и сьомга

Особено важно е да сте сигурни, че яйцата не са стари и са годни за консумация. В противен случай могат да причинят сериозно хранително отравяне. Ето и най-лесният начин за определяне свежестта на яйцата.

Напълнете подходящ съд с вода и пуснете яйцето в него. Ако яйцето потъне на дъното и заеме хоризонтално положение, това означава, че е на не повече от няколко дни. Ако стои на дъното, леко наклонено, означава, че яйцето е на около седмица.

Ако е на дъното, в изправено положение, значи е сравнително старо и срокът на годност е почти изтекъл. В случай че яйцето не потъне, а остане на повърхността, в никакъв случай не го яжте, а го изхвърлете, тъй като е развалено.

Освен полезни тези яйца са и ефектен акцент на празничната трапеза за Великден. Разбира се, по всяко време на годината може да ги включите в менюто си. Не пропускайте да опитате салата с пъдпъдъчи яйца, руло от кайма с пъдпъдъчи яйца, супа с пъдпъдъчи яйца и др.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати