Как черният чай може да ви помогне да отслабнете

Отслабване с черен чай

Вероятно знаете, че е възможно отслабване със зелен чай. Според нови изследвания черният чай помага да отслабнете също. Той е в състояние да топи мазнините, с тази разлика, че постига това чрез различен механизъм. Черният чай също може да е част от вашето здравословно меню.

Според ново изследване компонентите в зеления чай, известни като полифеноли, са по-малки от тези, открити в черния чай. Поради това те се абсорбират през тъканите на тялото ви, като по този начин влияят на енергийния метаболизъм в черния дроб. Полифенолите на черния чай обаче са твърде големи, за да влязат през тънките черва и в останалата част от тялото ви, поради което по-рано не беше ясно дали ще имат благотворен ефект върху отслабването.

Известно беше, че полифенолите в зеления чай са по-ефективни и предлагат повече ползи за здравето от полифенолите в черния чай, тъй като химикалите от зеления чай се абсорбират в кръвта и тъканите, казва Сюзън Хенинг, основният автор на изследването и помощник-професор в Калифорнийския университет, САЩ.

Нашите нови открития предполагат, че черният чай чрез специфичен механизъм чрез микробиома на червата може също да допринесе за добро здраве и загуба на тегло при хората, добавя тя.

Черен чай

Според данните на учените черният чай променя бактериалното съотношение в червата, като увеличава микроорганизмите, свързани с постната телесна маса, и намалява броя на тези, свързани със затлъстяването.

Проучването изисквало 4 групи мишки да бъдат поставени на различни диети. Една група се хранела с храни с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на захар, докато друга с храни с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на захар. Останалите две групи мишки били на диети с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на захар, но една от тях получавала екстракт от черен чай, а другата екстракт от зелен чай.

След месец на този режим и двете групи, на които били дадени екстракти от чай, имали тегло, съответстващо на тези гризачи, които били подложени на режим с ниско съдържание на мазнини.

И при двете групи опитни обекти чревните проби показвали по-ниски нива на свързани със затлъстяването бактерии и по-високи нива на свързани с отслабването бактерии.

Обаче само мишките, на които е даден екстракт от черен чай, показвали повишени нива на бактерия, известна като Pseudobutyrivibrio. Това, според изследователите, е тайната за успеха на черния чай, защото именно тези микроорганизми горят най-успешно мазнините.

Включете черния чай във вашата диета

Установено е също, че тези мишки имат повишено ниво на късоверижни мастни киселини в стомаха си, съединения, които преди това са били свързани с благоприятен ефект върху енергийния метаболизъм.

Тъй като изглежда черния чай действа в стомаха, докато зеленият чай действа както в стомаха, така и в черния дроб, комбинацията от двата вида чай може да бъде особено полезна поради факта, че и двете напитки са свързани с множество ползи за здравето отвъд просто отслабване.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати