Колаген – всичко за него

Колаген - всичко за него

Колагенът се намира в телата ни, включително в мускулите, костите, косата, кожата и ноктите. Като един от най-разпространените структурни протеини в тялото ни, колагенът съставлява 90% от нашата съединителна тъкан, 90% от нашата органична костна маса и 70% от нашата кожа.

Колагенът е направен предимно от три аминокиселини – пролин, хидроксипролин и глицин. Те помагат на телата ни да изпълняват важни функции като изграждане на мускулите и тъканите. Пролинът и глицинът са основни аминокиселини и трябва да се набавят с храната или чрез добавки, тъй като телата ни не могат да произвеждат достатъчни количества.

Видове колаген

В нашите тела има повече от 40 различни вида колаген. Колагенът тип 1 е най-разпространен и е важен компонент на кожата, зъбите, костите, мускулите и сухожилията. Тип 111 е вторият най-разпространен колаген и осигурява подобни ползи като Тип 1.

Телата ни естествено произвеждат колаген, но започвайки от 20-та годишнина, естественото производство се забавя. По времето, когато сме в 60-те си години, имаме наполовина по-малко колаген, отколкото 40 години по-рано. Това води до отпусната кожа, бръчки, скованост на ставите, по-слаби кости и изтъняване на косата.

Източници на колаген

Единственият начин да компенсираме естествената загуба на колаген е или чрез храните, или чрез добавки. За да получим колаген чрез храната, трябва да се консумира повече месо, включително протеините на съединителната тъкан, богати на колаген. Днес повечето хора ядат само протеини от мускулно месо, които не ни дават достатъчно колаген или аминокиселините, от които се нуждаем, за да възстановим телата си.

Източници на колаген

Добри източници на колаген са костните бульони, яйцата и кожата от пилешкото, свинското и рибата.

Също така е полезно да увеличите приема на витамин С, тъй като той играе основна роля в производството на проколаген, предшественик в тялото на колагена. Храни като листни зеленчуци, броколи, цитрусови плодове и червени чушки са пълни с витамин С и могат също да помогнат за възстановяването и регенерацията на клетките на кожата.

Ако решите да си набавите колаген чрез хранителни добавки, консултирайте с вашия лекар кой е най-добрият вариант за вас.

Кожните клетки се регенерират на всеки четири до шест седмици, така че ще отнеме време, преди да започнете да виждате резултатите от добавянето на допълнителен колаген в менюто си.

Препоръчително е да се придържате към засилен прием на колаген между две до три месеца, нито по-малко, нито повече, за да имате най-добри резултати. След два месеца почивка колагеновият прием може да се възстанови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest