Какво е ходеща медитация и какви са ползите за здравето

Какво е ходеща медитация и какви са ползите за здравето

Медитацията е сложен процес, който изисква пълна концентрация. Това често е проблем за начинаещи, когато практикува медитация в седнало положение. Но не бързайте да изоставяте това занимание: за такива случаи има и друг тип практика - ходеща медитация.

Алгоритъмът за изпълнението е прост: ходите по права линия или в кръг на разстояние от 10-20 стъпки (можете да опитате по-дълги разстояния) с бавно темпо, погледът ви е насочен към пода пред вас, но не е съсредоточен.

Препоръчително е да медитирате боси - това ще удвои ефекта. В същото време е важно да се съсредоточите не върху движенията на краката, а върху телесните усещания, които възникват при ходене, върху звуците наоколо, дишането и да се опитате да освободите ума от всякакви мисли.

Ходещата медитация също може да се редува с седяща медитация в сесии от 5-10 минути. Отделете малко време за тренировка, но не по малко от 10-15 минути дори ако за първи път не можете напълно да освободите ума си.

Ходещата медитация може да се практикува по време на разходка или дори сутрин на път за работа. Тази практика има положителен ефект върху нашето мислене и върху нашето здраве - понякога дори по-ефективна от седящата медитация.

Нека да поговорим за основните здравословни ползи на медитацията при ходене.

Подобрява кръвообращението

Седяща медитаци

Медитиращото ходене е чудесно за тези, които са заседнали и прекарват по-голямата част от деня си пред компютъра в офиса. Тази практика помага за подобряване на притока на кръв, особено към краката, които са неподвижни през деня. Той енергизира и облекчава неприятното усещане за летаргия.

Помага за борба със стреса

Ако страдате от постоянно безпокойство, тогава медитацията ще реши този проблем. Проучване показва значителни промени на емоционално ниво в тази група хора, които медитират 10 минути преди, след или по време на ходене.

Подобрява храносмилането

Разходките след обяд или вечеря са най-ефективният начин за подобряване на храносмилането. Не го пренебрегвайте, дори да усещате тежест и не искате да ставате от стола си и още повече да се движите - след медитативна разходка вашето благополучие гарантирано ще се подобри.

Нормализира кръвната захар

Проучванията показват, че медитативните разходки в продължение на 30 минути 3 пъти седмично са имали положителен ефект върху кръвната захар и кръвообращението дори при хора с диабет - магия и нищо друго.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати