ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Сурова веган диета: ползи и рискове

Сурова веган диета: ползи и рискове

сурова веган диета

Какво включва суровата веган диета, какви ползи за здравето има и на какво трябва да обърнете внимание, за да не се сблъскате с липса на хранителни вещества?

Суровядската веган диета се състои от храни от растителен произход, консумирани сурови или затоплени до максимум 48 ° C. Този начин на хранене включва плодове, зеленчуци, различни ядки и семена, покълнали пълнозърнести храни и бобови растения. Подобно на веганската диета, суровото веганство изключва всички храни от животински произход.

Идеята да се яде само сурова храна се появява в средата на XIX век, когато тя е популяризирана като начин за избягване на болести. Какви са ползите от суровата веганска диета?

Суровата веган диета може да подобри здравето на сърцето

Веган диетата, базирана на сурови храни, може да подобри здравето на сърцето, поради фокуса си върху плодовете и зеленчуците, които и двете са последователно свързани с по-ниско кръвно налягане и намален риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Наблюдателни проучвания съобщават, че при веганите има 75% по-нисък риск от развитие на високо кръвно налягане и 42% по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания.

Освен това няколко рандомизирани контролирани проучвания - златният стандарт в научните изследвания - отбелязват, че веган диетите са особено ефективни при понижаване на лошия холестерол (LDL).

Суровата веган диета също може да намали риска от диабет

И тази полза може да се дължи отчасти на фокуса на тази диета върху консумацията на плодове и зеленчуци, свързан с по-нисък риск от диабет тип 2. В допълнение, тази диета е богата на фибри, хранителни вещества, свързани с ниска кръвна захар. Веган диетите включват добри количества ядки, семена, покълнали зърнени храни и бобови растения, които могат да помогнат за понижаване на кръвната захар.

Суровата веган диета може да помогне при отслабване

Веган диетата, базирана на сурови храни, изглежда много ефективна, за да помогне на хората да отслабнат и да поддържат теглото си. Изследванията последователно свързват тази диета с по-ниски телесни мазнини.

сурова веган диета - ползи

В едно проучване хората, които са спазвали различни диети, базирани на сурови храни в продължение на повече от 3. 5 години, са свалили около 10-12 кг. Освен това участниците с най-висок процент сурови храни в диетата също са имали най-ниския индекс на телесна маса (ИТМ).

В друго проучване хората на сурова веган диета са имали общ процент телесни мазнини с 7-9, 4% по-нисък от тези на типична западна диета.

Суровага веган диета може да подобри храносмилането

Суровата веган диета е богата както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Неразтворимите фибри придават обем на изпражненията и помагат на храната да се придвижва по-бързо през червата, намалявайки вероятността от запек.

Разтворимите фибри също са полезни, защото помагат да се хранят добри бактерии в червата. На свой ред тези здравословни бактерии произвеждат хранителни вещества, като мазнини с къса верига, които помагат за намаляване на възпалението в червата.

Сурово-веганската диета обаче също може да има някои рискове, ако не е добре планирана.

Рискове при сурова веган диета

Веган диетите могат да бъдат подходящи за всички етапи от живота на зрелия организъм, стига да са добре планирани. Една от предпоставките за правилна веганска диета е да се гарантира, че тя осигурява всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае.

За да се компенсира липсата на някои хранителни вещества, които не присъстват естествено във веган диета, като витамин В12, е необходимо да се приемат хранителни добавки. Твърде малко витамин В12 може да доведе до анемия, увреждане на нервната система, безплодие, сърдечни заболявания и лошо здраве на костите. Ако има твърде малко прием на Омега-3 мастни киселини, са необходими и хранителни добавки като тези с масло от водорасли.

Сурово-веганската диета също може да е с ниско съдържание на калций и витамин D, като в този случай се препоръчват добавки - добре е тестовете да се правят ежегодно, за да се открият навреме всякакви недостатъци.

сурова веган диета - рискове

Сурово-веганската диета може да отслаби мускулите и костите

Няколко аспекта на суровата веган диета могат да доведат до мускулна и костна слабост, като липса на калций и витамин D, които са от съществено значение за поддържането на здрави кости. Витамин D може да се получи при излагане на слънце, но в студените периоди без слънце трябва да се има предвид добавка.

Освен това суровата веган диета има тенденция да осигурява много малко протеини - често по-малко от 10% от общия брой калории на ден. Въпреки че такива ниски нива на протеин теоретично може да са достатъчни за задоволяване на основните биологични нужди, някои доказателства свързват по-високия прием на протеин с по-добро здраве на костите.

Протеинът е важен и за поддържане на мускулната маса, особено по време на периоди на нискокалоричен прием, които водят до загуба на тегло - както може да се очаква при тази диета.

Суровата веган диета може да насърчи кариеса

Това може да е особено вярно за суровата веган диета, която включва много цитрусови плодове и плодове. Тъй като тези плодове са по-кисели, те са още по-склонни да причинят ерозия на зъбния емайл.

В едно проучване 97. 7% от хората, спазвали веган диета, базирана на сурови храни, са имали ерозия на зъбите до известна степен, в сравнение с едва 86, 8% в контролната група. Необходими са обаче още проучвания, преди да се направят силни заключения.

Суровата веган диета може да намали плодовитостта

В някои случаи суровата веган диета може да намали плодовитостта. В едно проучване 70% от жените на сурова веган диета са имали нередовен менструален цикъл, а около една трета са имали аменорея - състояние, при което жените вече нямат менструация.

Учените казват, че един от основните начини суровата веган диета може да повлияе на плодовитостта на жената е, че тази диета се основава на много нисък брой калории. Това може да накара жените да отслабнат твърде много, намалявайки способността им за забременяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати