ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Диета с течна храна - полезна или вредна?

Диета с течна храна - полезна или вредна?

Диета с течна храна - полезна или вредна
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство-20%
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
28.00 лв.
22.40 лв.
Виж ››

В интернет е пълно с всякакви диети, но до колко са ефективни е отделен въпрос. Сега ще поговорим по-конкретно за така наречената течна диета. Тя набира голяма популярност, защото създателите й предлагат бързо и лесно отслабване. Но доколко е ефективна тя, ще разберем в следващите редове.

Този вид диета, както подсказва името, е базирана изцяло на това да се консумират течности. Тази диета е разпространена и в лекарските среди, когато хората се възстановяват след някои изследвания, или след операции.

Този метод на приемане на течности може да помогне и за облекчаване на определени заболявания. Резултатите от течната диета, са пряко свързани и с това, защо сте я започнали. Съществуват много варианти на тази диета, след които трябва да приемате едни и същи течности ежедневно, а други дават право на избор.

Тази диета се прилага най-често в продължение на три дни, седем дни или за двадесет и един дни. За да имате резултат обаче, задължително първо трябва да се консултирате с лекар, а ако е необходимо и с диетолог.

Тя е подходяща за всеки човек, но ако я правите на своя глава, може да ви донесе сериозни здравословни проблеми. Тогава ще усетите вредите от течната диета. Затова преди да преминете към такъв режим на хранене, запознайте се защо се практикува:

- С медицинска цел - При заболявания за облекчаване, след операции или след някои видове манипулации;

Полутечна диета

- За детоксикация - Ако тази диета се прави един или три дни, тя подобрява естествените способности на организма да се изчиства;

- За загуба на тегло - В тази диета се приемат продукти, в чиито състав няма почти никакви калории. Тя помага в борбата с излишните килограми.

Според това каква цел искате да постигнете, може да си изберете един от двата вида такава течна диета - изцяло течна или полутечна.

- Едната диета, която е изцяло течна, е много стриктна и в нея могат да се приемат само течности, като например вода, сокове, бульони;

- В другия вид диета, а именно полутечната, можете да консумирате повече храни, като тук може да се хапват и плодове и зеленчуци, много често и мляко и различни смутита. При тази диета е задължително едно нещо - едно или две хранения за деня да включват само течности, като е препоръчително да пиете много вода през цялото време.

След приключване на течната или полутечна диета, е важно постепенно да започнете да захранвате организма си, между няколко дни и няколко седмици.

Рискове от течна диета:

Диетата с течности може да вреди

Тази диета не е препоръчителна за малки деца и подрастващи, възрастни хора, бременни жени, и за хора, които нямат наднормено тегло. Ако прилагате този вид диета, повече от няколко дни, може да изпитате следните странични ефекти от течната диета:

- Може да имате силно главоболие;

- Има вероятност да сте емоционално нестабилни;

- Може да имате проблеми със стомаха и съответно запек;

- Може да сте разсеяни и да забравяте разни неща;

- В тази диета се намалява приема на калций, магнезий и други витамини, което може да доведе до увреждане на опорно-двигателния апарат;

- Може да причини сериозни проблеми на сърдечно-съдовата система;

- Може да предизвика симптоми, присъщи при липсата на някои витамини в организма ви;

- Може да се образуват камъни в жлъчката, заради дългия прием на малко количество калории;

Този вид диета не е много подходяща за отслабване, защото крие голям риск от малабсорбация на някои субстанции и когато се връщаме към нормалното си хранене, се получава така известния на всички йо-йо ефект, даже има опасност да се качат няколко килограма отгоре. Препоръчва се течната диета да се прилага само веднъж в месеца, за един ден, за да има добри резултати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати