Бързото отслабване и рисковете, които крие

бързо отслабване и рискове

Всеки човек иска да има стегнато и стройно тяло. Това желание е напълно нормално, но за съжаление далеч не всички хора разбират, че както за постигането на всяка мечта, така и за тази е важно да се борите, да се стремите и да не се отказвате.

И въпреки целия този боди позитив, с който ни заливат в социалните медии, трябва трезво и ясно да осъзнавате, че именно поддържането на оптимална мускулна маса и тегло е показател за отлично здраве. Разбира се, че не бива да се нарушава златната граница или иначе казано да не се вманиачавате с топенето на мазнините, превръщайки това във фикс идея.

Екатерина Петренко е кандидат на медицинските науки и доцент в Катедрата по анатомия. Тя споделя своето мнение по темата пред радио "Спутник" и какво е нейното мнение относно поддържането и намаляването на мускулната маса.

Първото нещо, на което е важно да обръщате внимание е възрастта и пола, тъй като тези два фактора са ключови за определянето на индекса на телесната маса. Така например за мъж в зряла възраст, който води нормален начин на живот, то неговата оптимална мускулна маса варира в границите 36 % и 42% от общото телесно тегло. При жените разбира се, че тази цифра е по-ниска, конкретизира Петренко.

Изключително важен фактор, който не бива да се пренебрегва, са индивидуалните характеристики на всеки човек. Така например някои имат бърз метаболизъм и за тези хора е доста лесно свалянето на излишните килограми, както и поддържането на оптимално телесно тегло. От друга страна има и хора, които се налага да прекарват часове в фитнес залата и да следят стриктно приетите калории, за да постигнат този резултат.

рискове от бързо отслабване

Именно затова е важно осъзнаването на това, че времето за постигането на идеалното за вас тегло няма конкретна времева граница и тя е различна за всеки.

На едни може да им стигне 1 месец, за да свалят 5-10 килограма, а на други да се наложи повече време, изхождайки от индивидуалните характеристики на организма, допълва Петренко.

Това обаче не бива да ви демотивира, а напротив. Експертът също така допълва, че бързото и рязко отслабване е силен стрес за организма. Важно е да го осъзнавате и разбирате, топейки мазнините постепенно, доближавайки се все по-близо до целта си за идеална фигура.

Често хората буквално се вманиачават в тази идея, залагайки на строги диети или дори спирайки да се хранят дни наред, което е не само вредно, но и много опасно за здравето.

В заключение Екатерина Петренко допълва, че мастната тъкан е крайно необходима, тъй като тя играе ролята на енергиен резерв и запас.

Същевременно е и източник на много важни за организма хормони. И не на последно място, мастната тъкан помага за растежа на мускулната маса, добавя експертът.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати