ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Ползи от периодичното гладуване (фастинг)

Ползи от периодичното гладуване (фастинг)

Ползи от периодично гладуване(фастинг)
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна-20%
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
16.00 лв.
Виж ››

С термина фастинг се обозначава периодичното гладуване. Това не е ново начинание на човека, а позната от векове практика. Лечебният глад има пречистваща и обновяваща сила и в религията се е смятало, че извисява духовно човека до небесните сили. У нас добре позната практика, която все още се практикува широко, е постът.

Днес периодичното гладуване често е с цел прочистване на тялото и най-вече сваляне на излишни килограми.

На практика фастингът представлява период от време, в който не се консумира храна. При различните режими с фастинг периодът, в който не се приема храна, може да продължи различно време.

В някои случаи трае до 16 часа. Обикновено приемът на храна спира в 18.00 часа и фастингът продължава до 10.00 часа сутринта на другия ден. Този метод на постене може да се прилага всеки ден или само няколко дни в седмицата. Може да се прави и един път в месеца. Въпрос на предпочитания.

Ако става въпрос за здравословна причина, водата или чернота кафе са разрешени.

Видовете фастинг са:

- Остър - с продължително гладуване през няколко дни;

- Хроничен - когато се гладува по едно и също време;

- Периодичен - с гладуване по график в различните дни;

- Хронично-периодичен -с последователен график на отказа от храна.

По време на фастинга са разрешени напитки

Защо е добре да се практикува фастинг?

Най-вече заради здравословните и психически ползи за тялото, а не бива да се забравя и естетическата страна, поддържането на добра фигура е естествен стремеж на всеки.

Ето някои от най-важните ползи от фастинг:

Намаляване на възпаленията в организма

Възпаленията са естественият отговор на тялото към инфекциите и изчезва след излекуване. Ако се допусне обаче оксидативен стрес, тялото влиза в един цикъл на възпаления, които са хронични. Те се причиняват от свободни радикали, които имат външен източник като различни замърсявания, така и от вътрешните процеси от рода на храносмилането. Хроничното възпаление уврежда здравите тъкани и клетки и е причина за много сериозни заболявания, някои с фатален изход.

Гладуването пречи на усвояването на глюкозата и тялото разчита на кетоните. Радикалите, произведени за изгаряне на кетони, са по-малко и това намалява възпаленията. Намалява се и броя моноцити - това са белите кръвни клетки.

Подобряване на когнитивните способности

С напредване на възрастта се увеличават хроничните възпаления. Фастингът помага на тялото да се справи с проблема като го намали. Това пречи на развитие на болести като Алцхаймер. Доказано е с опити, че гъвкавостта на ума се подобрява от фастинга.

Регулиране на кръвното налягане

Фастингът намалява кръвното налягане

Кръвната захар се повлиява добре от фастинг. Нормалните стойности пазят от диабет. Ограниченото хранене в прозорец от 9 часа подобрява толеранса към глюкозата и това е доказано експериментално. Страдащите от диабет обаче трябва да се консултират с лекар, защото са застрашени от диабетна кетоацидоза.

Подобряване на здравето на сърцето

Гладуването подобрява здравето на сърцето при положение, че намалява възпаленията и защитава от диабет тип 2.

Подобряване на фигурата

Без съмнение с фастинг се свалят излишните килограми, защото с глад се намаляват калориите, приети от тялото. Периодичното гладуване поддържа нивата на кръвна захар и това пречи на трупането на тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати