ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Какаово масло - ползи и приложение

Какаово масло - ползи и приложение

какаово масло

Когато през ХVІІІ век Карл Линей прави класификация на растенията, той дава името Храна на боговете на едно дърво. Това е какаовото дърво, от чиито плодове се получава какао, какаово масло и други продукти с вълшебната миризма на шоколад.

Уханието и вкусът на плода на какаовото дърво е това, заради което какаото е ценна суровина на първо място. На всеки е известно какви изумителни съблазни се правят от него, освен шоколада.

Изследванията, правени върху безценните зърна, са показали и техните лечебни, профилактични и укрепващи качества, заради които какаовите продукти са намерили приложение и в други области от бита и грижата на човека.

Един от продуктите, получени от какао, е какаовото масло, познато ни добре покрай производството на сладкарски, хлебни изделия и някои напитки. Какво още може да научим за употребата на какаовото масло и неговите възможности?

Получаване на какаово масло

Какаовото масло се получава от плода на дървото от рода Theobroma. Доскоро то е било класифицирано към семейството на Стеркулиеви, сега е част от семейство Малвовите. Родината му са тропиците на Америка и се култивира във всички тропически области по света, като дава реколта 2 пъти в годината.

Производството на какаово масло е дълъг процес, започващ със събирането на плода на дървото, който се оставя да ферментира, после се изсушава и пакетира. В този си вид какаовите зърна съдържат около 50 процента мазнини.

Натрошените и смлени семена по метода на горещото пресоване дават какаовото масло. Самата суровина е настърганото какао.

Маслото се прекарва през нагрети филтри, които пречат на продукта да се втвърди, а после се излива във форми.

Готовият продукт представлява белезникаво твърдо вещество, което на стайна температура има крехка консистенция. Когато се нагрее до 30-35 градуса става съвсем меко и лесно се разфасова и транспортира.

Полученото какаово масло има характерен аромат на шоколад. Цветът на маслото варира - от светлокафяво до кремаво или светложълто. Ако цветът е бял, то маслото може да е развалено или заместител.

Състав на какаовото масло

Какаовото масло е много калорично. В състава му прави впечатление малкото количество витамини. Обичайните за маслата витамини като Д, А, Е в това масло се откриват само като следи.

В него обаче няма вредни трансмазнини. То се основава на мастни киселини. Това са стеариновата, олеиновата, палмитиновата и линоловата. От тях в най-големи количества е олеиновата, която има свойството да понижава нивата на холестерола. Замествайки някоя от останалите мазнини, какаовото масло намалява риска от инсулти и атеросклероза.

какаово масло - ползи

Други ценни съставки са танините, кофеинът и ксантинът. Те влияят благоприятно на кожата, ако са включени в състава на продукти за лице, коса и тяло.

Маслото от какао има богат минерален състав. В него откриваме магнезия, хрома, желязото, калция, йода, цинка, селена, мангана, сярата, фосфора и натрия.

Съдържа също триглицериди, аминокиселини, бета каротин, витамини от група В, витамин С, Н и РР. Полизахаридите, фитостеролите, флаваноидите, аргининът, триптофанът завършват богатството на съставки на това масло. Цялото богатство на полезни вещества се измерва с около 300 ценни химикали, минерали и витамини.

Ползи от какаовото масло

Полезните съставки в какаовото масло имат редица положителни ефекти за човешкото тяло. Ако трябва да бъдат изброени, списъкът ще съдържа:

- нормализират на метаболитните процеси;

- понижават нивата на холестерол в кръвта;

- укрепват сърцето и стените на съдовете;

- заздравяват раните и кожните раздразнения;

- намаляват риска от ракови заболявания;

- подобряват мозъчната функция;

- профилактират язвите на стомаха;

- забавят стареенето;

- укрепват костите;

- ускоряват растежа на косата;

- борят се ефективно с умората;

За да се постигне желаният ефект е нужно да се използват само натурални продукти.

Приложение на какаовото масло

Какаовото масло за медицински цели

В чиста форма този продукт е подходящ най-вече като профилактика, но също и за поддържащо лечение на редица заболявания:

Кашлица, бронхит и астма - чаена лъжичка с горещо мляко помага при всякакви простуди и вирусни атаки. По време на грипни епидемии се препоръчва да се намазва лигавицата на носа с това масло като предпазно средство срещу вируси. При бронхит може да се масажират гърдите с него за облекчаване на пристъпите на кашлица.

Пневмония, туберкулоза, тонзилит - чаена лъжичка, заедно с прополис на ден има силно подкрепящо действие към основното лечение.

Атеросклероза, разширени вени - чаена лъжичка два пъти на ден е чудесно профилактично средство.

Холецистит - супена лъжица сутрин е добро поддържащо средство в борбата за изчистване на тялото.

Проучванията показват, че какаовото масло е в състояние да намали риска от ракови заболявания до 15 пъти. За целта е нужна редовна консумация в продължение на 5-10 години.

Трябва да се има предвид, че високото съдържание на мазнини може да доведе до покачване на теглото при по-сериозна употреба.

Какаовото масло в козметиката

какаово масло - приложение

Този продукт е универсален и има прекрасни свойства, които са подходящи в грижата за кожата и косата. При поддръжката най-често се използва:

- в зоната около очите за борба с бръчките;

- за тялото - предотвратява вредното действие на ултравиолетовите лъчи и има антицелулитно действие;

- подхранва и овлажнява дермата;

- храни, хидратира и омекотява кожата;

- предпазва и омекотява петите;

- прави кутикулата при ноктите мека;

- влага се в маските за коса, защото ускорява растежа на косата и спира косопада;

- служи като ексфолиант при враснали косми след епилация;

- миглите и веждите могат да бъдат добре поддържани с помощта на какаово масло. Перфектно е и за клепачите на очите и устните. Може да се приложи в чистия му вид или да се смеси с бадемово или сусамово масло;

- маслото премахва и лекува дефекти - грапавини по кожата, тъмни петна, стрии. Регенериращият ефект върху кожата се дължи на мастните киселини в него.

Какаовото масло в сладкарството

Какаовото масло е известно най-вече като съставка при готвене. Можем да го използваме в тортите, глазурите, сладкишите и сладката. С него може да се приготви в домашни условия дори бял шоколад, както и черен шоколад, десерти, бонбони, като мус към палачинките и други.

Противопоказания за използване на какаово масло

Вреда на здравето може да причини използването на какаово масло в чист вид върху всяка кожа, с изключение на сухата. Тъй като за постигане на резултат е необходимо повече време, може да се получат смущения в липидния слой, да се изсуши или изтънее дермата.

При консумация на продукта има редица противопоказания. Той не е подходящ за: деца под 3 години, индивидуална непоносимост, при безсъние, при бременност и кърмене, диабет, затлъстяване, заболявания на метаболизма.

Какаовото масло е напълно достъпно в търговската мрежа. Има добре позиционирани марки на пазара, които се ползват с доверие и при добро познаване на възможностите на маслото, то може да се добави като продукт за широка употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати