ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Черен кимион - всички ползи на едно място

Черен кимион - всички ползи на едно място

Черен кимион - всички ползи на едно място

Сам пророкът Мохамед нарича черния кимион Еликсир на живота, който може да лекува всичко, освен смъртта.

Клеопатра го използвала за разкрасителни процедури.

Нефертити придавала блясък на косата и ноктите си с масло от черен кимион. Хипократ лекувал с чудната билка заболявания на храносмилането и метаболизма.

Египетският фараон Тут носел шишенце с масло от черен кимион в гробницата си, за да му служи и в отвъдния свят. Същото направил и Тутанкамон.

Авицена пък определил черния кимион като чудодейна билка в своите записки.

В арабския свят черният кимион се нарича и семе на Исляма, а също хабатул барака, тоест благословени семена. Има сведения, че тези семена са използвани толкова отдавна, че е трудно да се открие началото, то е от незапомнени времена.

В целия регион на Близкия изток това е една от най-ефикасните билки, които човекът ползва. Аюрведа и китайската медицина в продължение на хиляди години използват семената на черния кимион за лечение на безкраен списък с болести от всякакво естество. Днес изследванията продължават и потвърждават всички легендарни ползи от този природен дар.

И ако някой не знае нищо за приложението и ползите на черния кимион е време да попълни тази празнота, винаги може да му потрябва.

Класификация, етимология и разпространение на черния кимион

С латинското название Nigella sativa се обозначава черният ким, наречен още черен кимион, нигела, черен сусам или каланджи. Той е едногодишно цъфтящо растение от семейство Ranunculaceae. Както става ясно, растението Nigella sativа не е от едно семейство с кимиона.

Родината му е Източна Европа (България, Кипър и Румъния) и западна Азия (Турция, Иран и Ирак). То обаче е натурализирано в много по-широк район на Европа, Северна Африка, чак До Мианмар.

Името на рода Nigella е умалително от латинското название за черен заради цвета на семето. Специфичният епитет sativa означава култивиран.

Описание на черен кимион

У нас черният кимион Nigella sativa може да бъде разпозната с високите си разделени линейни листа. Растението расте на височина от 20-90 сантиметра.

Цветята му са нежни, бледосини и бели, с 5 до 10 венчелистчета.

Плодът е голяма надута капсула с много семена, които се ползват като подправка или за лечение.

Семената на черния кимион, освен за директна употреба, се ползват и за получаване на етерично масло чрез студено пресоване. Продуктът има многобройни ползи за здравето. Маслото е много ароматно, защото веществото карвон придава ароматът му.

Масло  от  черен сусам

Вкусът му е остър и стипчив, но не е напълно еднакъв при всички предлагани масла. Той е уникален и се определя от условията на отглеждане на културата. Като цяло обаче маслото е меко и леко и се приема добре от организма.

Ценните свойства на черния кимион се дължат на неговия състав, а полезните съставки в него са наистина завидни.

Химически състав на черния кимион

Етеричните масла са от 32 до 40 процента от общия състав на Nigella sativa. Маслото съдържа линолова киселина, олеинова киселина, палмитинова киселина, транс- анетол, съставки като нигелицин, нигелидин, нигелимин. Изключително ценно е ароматното вещество тимохинон, дихидротимохинон, карвакрол и други.

В семената присъстват протеини и различни алкалоиди.

Откриват се витамините А, В, С, Д, Е.

От микроелементите добре са представени фосфорът, калцият, цинкът, селенът, желязото и медта.

Танини, моно и полизахариди, фитостероли, органични киселини също присъстват в черния кимион и цялото богатство на състава дава уникалните свойства на тази билка и подправка, неслучайно определена като лекарство за всички болести.

Ползите от черния кимион за вътрешна употреба

- При бронхит, астма и респираторни заболявания благодарение на тимохинона. Той успокоява и разширява бронхите и в същото време не позволява хистаминът да се освобождава.

- Полезен е при хора с травми от различно естество. Съставката аргинин унищожава свободните радикали, предизвикващи възпаления и подпомага оздравителните процеси като освобождава хормона на растежа, който заздравява рани и възпаления.

- Стимулира тимусната жлеза, която укрепва защитните сили на организма. Така се предотвратяват инфекции, затова Авицена е предписвал черен кимион за общо укрепващо средство.

- Черният кимион стимулира дейността на костния мозък, което го прави средство както за лечение, така и за превенция срещу тумори. С антибактериалните си свойства, черният кимион превъзхожда много от съвременните антибиотици, без вредите за тялото. Той е ефективен дори срещу бактерии, пред които са безсилни лекарствата, като холерата.

- Nigella sativa е добро противоалергично лекарство, може да се ползва при астма, диабет, стомашни заболявания. Помага при изтощение, недостатъчна секреция на жлъчния мехур, действа антивирусно, противогъбично, антибактериално. Рядко се среща лек с толкова разнопосочна употреба.

- Хората с проблеми с кръвната захар и холестерола също могат да потърсят спасение в черния кимион. Той подобрява циркулацията на кръвта и нормализира кръвното налягане, убива бактерии и микроорганизми. Дори спомага за увеличаване количеството и качеството на кърмата и се препоръчва на кърмещите жени.

- Този природен феномен е обезболяващо, отхрачващо средство и укрепващо средство.

Черен сусам

Действието на черния кимион като лек при вътрешна употреба е леко и деликатно. Неусетно жизнените сили на тялото се връщат само с чаена лъжичка масло или семе на ден.

Ползите от черния кимион при външна употреба

Външно се използва основно етеричното масло от черен кимион. Ето някои от ползите му

- Този продукт подпомага кожата в стремежа да запази влагата в себе си, да бъде здрава и еластична.

- Ефикасен е при акне, бръчки, запушени пори, повяхнала и уморена кожа, при тъмни петна или обезцветяване.

- Подхранва кожата с витамини, минерали и има оздравяващ ефект.

- Приложено върху косата има има видим ефект, тя става лъскава, сияйна и здрава.

- Заздравява нокътната плочка и е добро средство срещу чупене на нокътя. Освен това го прави блестящ и красив.

Употреба на черен кимион в кулинарията

Семената на черния кимион са признати от международната агенция по храните като безопасни и подходящи за използване като естествена подправка към храна или за нейното ароматизиране.

Използването на Nigella sativa в много национални кухни е вековна практика. В Палестина семената се смилат, за да се получи горчива паста от киза.

Сухо печените семена на черния кимион са подходящ ароматизатор за къри, зеленчуци и варива. Могат да се използват като подправка в рецепти с плодове, зеленчуци, салати и за овкусяване на птиче месо.

В някои национални култури семената на Nigella sativa се използват за ароматизиране на хлебни продукти и като част от смеси от типа смес от 5 подправки. Това е много разпознаваема подправка в бенгалската кухня.

В Близкия изток слагат черен кимион и в рецептите със сирене.

Смята се, че и в древността черният кимион често е използван с тази цел.

Независимо каква роля ще му отредим в ежедневието си, черният кимион е необходим елемент от нашата грижа за здравето и красотата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати