Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Защо е опасно някои храни да се ядат горещи?

Защо е опасно някои храни да се ядат горещи?

Защо е опасно някои храни да се ядат горещи

Понякога сме толкова гладни, че не изчакваме яденето да изстине и започваме лакомо да се храним с гореща храна. Да, топлата храна по принцип е полезна и приятна.

Но се оказва, че що се отнася до полезността, това невинаги е така. Като става въпрос за вкусотии с картофи или гореща паста – можете сериозно да изгорите гърлото и хранопровода си, ако ги ядете горещи.

Дали обаче това е единственият проблем? Според немски специалисти по хранене, яденето на някои храни, докато са горещи изобщо не е за препоръчване. Да видим какви са предполагаемите вреди от консумация на гореща храна!

Анте Гал говорител на Германското общество по хранене (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) препоръчва някои популярни и често консумирани храни да се ядат изключително охладени и никога, докато са горещи.

Това се отнася до храните, съдържащи нишесте и въглехидрати, като пастата, любимия ориз и картофите. Консумацията им обикновено води до скок в нивата на кръвната захар, особено когато се консумират горещи.

Когато се охладят обаче, те освен че имат положителен ефект върху храносмилателната система и най-вече червата, но и спомагат за регулиране нивата на кръвната захар.

Горещата храна е полезна

Анте Гал смята, че когато тези храни се ядат охладени, нишестето в тях се отделя като продукт на разлагането. Това има положителен ефект върху чревната флора, регулира кръвната захар и дори може да ви помогне да отслабнете.

Положителният ефект върху червата се дължи на факта, че когато нишестето е охладено, то се обработва в червата по същия начин като фибрите. Следователно, помага за укрепването на чревната флора и за подобряване на храносмилането.

Освен това, калориите в студените нишестени храни са по-малко и те намаляват усещането за глад. Регулирането на нивата на захарта се дължи на бавните въглехидрати, които организма усвоява постепенно от охладените нишестени храни.

И още нещо важно. Яденето на гореща храна след консумация на студена такава също може да има неприятни последици за тялото. Смесването на храни с толкова различна температура може да предизвика гадене, тежест в стомаха, разстройство и друго неразположение. Така че бъдете внимателни със своите любими ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest