Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Ползи от похапването на сезонни зеленчуци през есента

Ползи от похапването на сезонни зеленчуци през есента

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190207
Ползите от похапването на сезонни зеленчуци през есента

В днешно време на пазара могат да се намерят всякакви плодове и зеленчуци, без значение от сезона. Например в супермаркетите се предлагат дини и ягоди през зимата или пък цвекло и ряпа през лятото. Съгласете се обаче, че сезонните храни са много по-вкусни, ароматни и полезни, защото са отгледани по натурален начин, а не в изкуствени условия.

През всеки сезон са актуални различни зарзавати. Те са не само по-апетитни, но и по-евтини, защото се отглеждат регионално, а не се транспортират от далечни дестинации например или пък в отопляеми оранжерии.

Сезонните плодове и зеленчуци са не само устойчиви, но и много по-здравословни. Има повече хранителни вещества в плодовете и зеленчуците, които ядем през съответния сезон.

Спанакът например съдържа 55 процента повече витамин С през есента и това важи и за броколите, наред с други ползи. Цитрусовите плодове, като грейпфрут, мандарини и лимони, се берат в средата на зимата в екзотичните страни. Тези плодове съдържат много витамин С, който е особено ценен през зимата.

Ето някои сезонни зеленчуци през есента:

- карфиол - добавяйте го в ястия от зеленчуци и туршиийки с карфиол;

- кейл - пригответе с него зеленчуков чипс или го добавете към бъркани яйца;

- броколи - експериментирайте смело с рецептите с броколи;

- китайско зеле - подходящо за различни салати;

- целина - добавяйте я в есенните супички и яхнии;

- грах - опитайте вкусна супа с грах и различни грахови яхнии;

- тиква - печената тиква е класика сред есенните храни;

- кестени - кой не обича ароматни печени кестени;

- червено зеле - подходящо за салати и туршии;

- брюкселско зеле - пригответе го на пара или като задушено ястие;

- моркови - пригответе с тях царска туршийка или витаминозна салатка;

- цикория - ще придаде екзотичен вкус на гозбите ви;

- картофи - идеални са за всякакви гювечета и есенни сачове.

Есенни ястия със зеленчуци

Хапвайте ги по-често през есента и зимата в комбинация с цитрусови плодове, богати на витамин C. Така ще подсилите защитните си сили през студеното време, когато сме податливи на настинки и вируси.

Вижте рецепти от есенната кухня, приготвени с полезни сезонни зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest