Без вода мозъкът изсъхва

Без вода мозъкът изсъхва

Разпространеният израз, че мозъкът изсъхва, е на път да се окаже истина. Ако не пиете достатъчно вода, мозъкът ви намалява размера си и процесът на мислене е затруднен.

Така недостигът на вода не само влияе върху размера на мозъка, но и върху неговата работоспособност. Според учените, ако човек се поти усилено в продължение на 90 минути, мозъкът изсъхва така, както го прави за една година остаряване.

При системна липса на достатъчно количество вода може да се влошат академичните резултати на студентите. Но няма причина за паника – мозъкът се връща в нормално състояние след изпиването на две чаши вода.

По време на експеримент, проведен във Великобритания, учените сканирали мозъка на студенти след половин час усилени физически натоварвания, на които били подложени.

Без вода мозъкът изсъхва

Една част от доброволците била облечена в плътни пуловери и панталони, а другата била облечена в тениски и къси панталонки. Всички студенти били накарани в продължение на половин час да въртят бясно педалите на велоергометър.

Студентите, които били облечени в пуловери и плътни панталони, изгубили около литър течност, и тъканта на мозъка им значително намаляла, показали резултатите.

Колкото повече вода губел организмът, толкова по-забележим бил процесът на изсъхване на мозъка. Студентите от тази група били помолени да играят на компютърни игри след карането на велоергометър.

Те показали добри резултати, но за тази цел работела много по-голяма част от мозъка им в сравнение на работата на мозъците на студентите, облечени в леки дрехи.

Така че ако искате да се представите на ниво пред преподаватели, клиенти, работодатели или пред когото и да е, изпийте доста вода преди това, съветват учените. Това ще подсили работоспособността на мозъка ви.

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати