ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Храната на Боговете - шоколадът

Храната на Боговете - шоколадът

Шоколад
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Шоколадът се произвежда от какао, добито от плодовете на дървото Theobroma cacao, което произхожда от Южна Америка. Theobroma означава храна на боговете.

Европейците сме познали какаото като продукт през ХVІ век, когато е пренесено за първи път в Испания, въпреки че неговото използване като храна и лекарство води началото си от преди повече от 1400 години.

Преди пет века какаото и шоколадът са били използвани като лекарства. С тяхна помощ се възвръщало загубеното тегло. Освен това те спомагали за подобряване състоянието на кожата при рязко отслабнали болни хора.

Какаото и шоколадът стимулира нервната система и храносмилането.

Какао

Но според съвременните изследванията те оказват благоприятното профилактично въздействие най-вечер върху сърдечно-съдовата система.

Полифенолите в какаото предизвикват отпускане на кръвоносните съдове и участват в регулирането на кръвното налягане. Същите тези полифеноли имат антиоксидантен ефект.

Шоколадът произведен изцяло на растителна основа, не съдържа холестерол, който по принцип идва от млякото. Черният шоколад дори може да ни предпази от атеросклероза.

От диетична гледна точка шоколадът също има предимства. Захарта, която той съдържа, не предизвиква бърза и силна инсулинова реакция в организма. Тя е способна да наруши равновесието на кръвната захар, което благоприятства за образуването на мастни резерви и холестерол.

Шоколадът е един от най-големите енергийни източници със своите около 500 килокалории в 100 грама. Той съдържа 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъци.

Може с категоричност да се каже, че натуралният шоколад е полезен продукт и консумиран в умерени количества, доставя не само удоволствие, но и има доказано благоприятни ефекти върху организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати