Сърцето заболява без редовно движение

Сърдечни Проблеми

Че физическата активност и дори най-простите разходки носят ползи за здравето на човек, отдавна е всеизвестен факт. Онези от нас, които водят по-застоял начин на живот и чиято работа е свързана с по-продължително седене зад бюро не бива да се залъгват, че здравето им е стабилно. Дори моментното състояние да е такова, рано или късно ще се появят сърдечни проблеми буквално от нищото.

Причините са ясни – слаба мускулна активност, липса на физическа натовареност, която е пагубна не само за самото тяло, но и за човешкия мозък. Оказва се, че тренировките във фитнес залата или сутрешния крос в парка не са достатъчни, за доброто здраве.

Спорт

Дори и при системно спортуване няколко пъти в седмицата, ако човек през останалото време не се движи активно, рисковете за сърдечно-съдовата система са огромни.

За да избегне човек проблемите със сърцето, не е достатъчен само спортът в извънработно време. Когато водиш застоял начин на живот и си намалил физическата активност, за да поддържаш добра форма, учени и изследователи алармират, че е нужно поне да ходиш пеша на работа или да се правят кратки разходки в обедната почивка.

Тичане

Изследване на финландски учени доказа, че ако ходиш на работа пеша или с велосипед, вероятността да получиш сърдечна недостатъчност значително намалява. Рискът се свежда до минимум и ако изкачвате стълбите в офиса си вместо да се настанявате всеки път удобно в асансьора.

Дори статичните упражнения, докато сте седнали на работния стол, носят не малко ползи. При всеки удобен момент стягайте мускулите на корема, ханша и ще усетите разликата.

В полза на тезата идва изследване на финландските специалисти. В продължение на цели 18 години те провели изследване с участието на 60 000 доброволци. Резултатите с категоричност доказали, че физически активните мъже страдали от сърдечна недостатъчност с 25% по-рядко.

За нежния пол този показател бил още по-висок – 33%. Най-здрави били онези участниците в експеримента, които са ходили редовно пеша на работа.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати