ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Джогингът предизвиква целулит?!

Джогингът предизвиква целулит?!

тичане

Милиони хора, които сутрин обличат анцуг, обуват маратонки и отиват в най-близкия парк за сутрешния си джогинг, вече имат повод за сериозен размисъл. Оказва се, че изразът „тичане за здраве” е тотално неправилен и в обикалянето на паркове, градинки и алеи със слушалки в уши няма нищо здравословно. Или поне такова е мнението на няколко видни фитнес инструктори и спортни експерти.

Според майстор-треньорите бягането благоприятства образуването на целулит и дори може да доведе до напълняване. Главният треньор и притежател на известен кикбокс-клуб в Западен Лондон - Марко Мастророко, смята, че считаното доскоро за „перфетния спорт” тичане може да се превърне в повод за образуване на целулит.

целулит

Причината за това се крие в дългите изтощителни упражнения, по време на които в организма се раждат свободните радикали, които разрушават клетките. Затова човек трябва да се научи да бяга правилно, категоричен е Мастророко.

Лондонският персонален треньор Грег Брукс е още по-краен в твърденията си относно бягането. Според инструктора, чиито клиенти са множество известни личности, при бягане на дълги дистанции тялото започва да разрушава мускулната тъкан, за да запълни недостига от енергия. И освен това то се запасява с мазнини за по-дълго време. Брукс предполага, че от бягането човек дори може да качи килограми.

Много хора започват да се занимават с бягане, за да свалят килограми и това невинаги се получава, обяснява специалистът Брукс и продължава с твърдението, че бягането води до намаляване размера на сърцето, защото малките мускули използват по-малко енергия при голяма ефективност. А сърцето е мускул.

спортуване

Спортният гуру е категоричен, че бягането предизвиква травми от повтарящи се движения. То не влияе върху процеса на ускоряване на метаболизма, а точно обратното – забавя го. Освен това продължителното бягане е огромен стрес за сърдечносъдовата система и може да стане причина за сърдечен пристъп, както и за сърдечен срив.

Според много експерти тичането има доста заместители, които биха повлияли по-ползотворно върху състоянието на спортуващите. Такива са например високоинтензивните натоварвания, които наистина стапят много повече калории - много бързото бягане в продължение на 10 минути или няколко тренировки на силовите уреди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
лили
лили
20.10.2010 16:39
Говорете за компютри, говорете за вредното въздействие от сладкото, белия хляб, консервите и пакетираните храни. Прощавайте, аз съм лекоатлетка и смея да кажа, че имам прекрасно тяло. С хубаво дупе и бедра и малко коремче. Целулит нямам, поне не забележим.
1
0