Упражнения и грижи за гърба

Упражнения за гръб

Болките в гърба се появяват навсякъде около гръбначния стълб, но най-често те са в долния му край. Признаците, че нещо не е наред с опорно-двигателния ви апарат, са вдървеност и болка. Често се наблюдава и „пренасяне” на болката към единия ви крак.

При подобни критични случаи специалисти съветват да приемете таблетка аналгин и да поставите лед на болезненото място. След което е препоръчително да загреете зоната, където чувствате неразположение.

Най-добрият медикамент е почивката и умереното натоварване. Ако имате подобни проблеми внимавайте как се движите и навеждате, какво и как вдигате. Невниманието може да ви коства дни наред на легло.

Упражнения

Позата за сън също е от значение. Хората, които често изпитват болки в кръста, трябва да забравят за пружините и меките матраци. Препоръчват се твърди легла, които действат успокояващо на гръбначния стълб.

Сред най-препоръчваните упражнения за гръб са да легнете на пода със свити крака и десет пъти бавно да повдигнете и отпуснете таза. Опитвайте се да повтаряте това упражнение няколко пъти в седмицата.

Препоръчително е още да се правят кръгови движения едновременно с двете рамена, като същевременно поемате дълбоко въздух, който задържате за няколко секунди.

Проблеми с гърба

Това упражнение трябва да се повтори няколко пъти. Има доказани резултати в облекчаването на болките в гръбначния стълб.

Коремните преси също са добър начин да се погрижите освен за стегнатите си мускули и за здравето на кръста.

Дори и да не изпитвате неразположение в тази област, правете упражненията, гарантиращи здрав гръб и мускулатура.

Ако болките са по-упорити, задължително се консултирайте с личния си лекар относно подходящите движения за облекчаване на болките.

Помнете, че винаги когато ви се налага да вдигнете нещо, дори и най-лекото, първо сгъвайте коленете, а не гръбначния стълб.

И на работно място можете да се погрижите за гърба си. Поставете малка възглавничка в основата на гърба- между стола и тялото. Тя ще помогне да се отнема излишното напрежения от гърба.

Виж повече

Рейтинг

5 8
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати