ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Йога»Дихателни упражнения за сутрешна гимнастика

Дихателни упражнения за сутрешна гимнастика

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k182460
Дихателни Упражнения
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Дихателните упражнения се изпълняват в право, легнало или седнало положение.

В отпуснато състояние издишвате дълбоко, след това бавно издувате корема, давайки възможност на въздуха самостоятелно да навлезе в белите дробове. После разширявате долната част на гръдния кош, което всъщност съответства на диафрагмено дишане. Последният момент от дишането представлява максимално вдишване, по време на което раменете и ключиците се подвигат и изопват назад, а коремът леко хлътва. В този стадий се изпълват с въздух и върховете на белите дробове.

През първите дни и седмици е нужно да следите за последователността на различните фази на вдишването. После процесът се автоматизира. При мъжете това дишане се усвоява по-лесно, тъй като у повечето от тях поначало преобладава коремният тип дишане.

Издишването става в обратна последователност: отпускане на раменете, ребрата, коремът хлътва.

В първите дни този тип дишане се прави за 1-2 минути, по-нататък може да се стигне до 5-10 минути, в зависимост от времето, с което разполагате сутрин. За хората, които имат определени заболявания на сърдечно-съдовата дейност, времето за пълно дишане може да бъде намалено.

Пълното дишане може да става заедно с издигане на ръцете над главата или с изнасяне встрани както в право, така и в легнало положение. Ако се прави пълно вдишване с издигане на ръце нагоре и след това с наклон напред и отпускане на ръцете пред тялото се издишва рязко, също се осъществява пълно дишане. Има няколко варианта за пълно дишане. Основното предназначение на дихателните упражнения е максимално пълно вентилиране на белите дробове.

Упражнението е много полезно, особено след продължително прекарано време в задушни или опушени помещения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати