ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Как спортът укрепва сърцето?

Как спортът укрепва сърцето?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k182460
Гимнастика
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
75.00 лв.
Виж ››

Мускулната активност е мощен регулатор на дейността на всички органи и системи. Благодарение на активните упражнения белият дроб, сърцето, стомашно-чревният тракт, жлезите с вътрешна секреция и други органи се приспособяват към изменящите се условия на външната среда, адаптират се към претоварвания и функционират нормално дори и в рискови за организма ситуации.

Или иначе казано пълноценното спортуване и повишената активност на мускулите съдействат на нашите органи, правят тялото по-здраво и го предпазват при атака от заболявания.

Погледнато в детайли редовните упражнения регулират работата на сърцето. В скелетната мускулатура са заложени голям брой нервни окончания, наречени проприорецептори.

Тези сложни образувания реагират на напрегнатостта на мускулните влакна и от тях тръгват „команди“ както към скелетните мускули, така и към други органи, включително и към сърцето.

Пулс

Тези рецептори дават знак, че се е изменила интензивността на мускулната дейност, следователно се е изменила нуждата на мускулите от кръв. В отговор на този сигнал сърцето променя работния си режим: свива се по-често и по-силно от преди.

И така когато сърцето постоянно получава информация от мускулните рецептори, то се „научава“ да преустройва работата си за кратко време. С други думи то става много по-добре „тренирано“, способно леко и ефективно да се приспособява към физиологично натоварване.

Статистиката сочи, че сърцата на спортуващите са по-здрави и реагират по по-добър начин в стресови за организма ситуации.

В границите на човешкия живот човек изтласква 250 000 тона кръв. И тази неимоверно огромна работа се извършва от мускул, тежащ 200-250 грама. А редовното физическо натоварване е нужно както за дейността на сърцето, така и за нормалното движение на кръвта в организма.

Освен това при усилено натоварване в мускулите се натрупва значително количество от някои биологично активни и ценни вещества, получени при обмяната на веществата. Чрез кръвта те попадат в сърцето и му влияят благотворно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати