ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Лесни упражнения за гръбначния стълб

Лесни упражнения за гръбначния стълб

Лесни упражнения за гръбначния стълб

Упражненията за гръбначния стълб не просто спомагат да освободите напрежението и да премахнете болките в тази област.

Грижата за гърба действа успокояващо и на нервната система. Причина за това, разбира се, са нервните клетки и техните окончания, разположени в гръбначния стълб.

Гръбначният стълб и гръбначният мозък са изключително важни за нашето здраве.

1. Въртене на главата. Изпълнява се в право положение, с последователно завъртане на двете страни. При вдишване се обърнете на едната страна, а при издишване – на обратната. В началото се ограничете до 1-2 завъртания. Това упражнение е особено полезно за хора със шипове в шийния и гръдния дял на гръбнака.

2. Упражнения за гръдния и поясния дял на гръбнака. С издигнати и хванати над главата ръце направете последователни наклони наляво и надясно. Вдишвайки, правете наклон на едната страна, оставате в това положение 4-5 секунди и издишвайки се върнете пак във вертикално положение. По този начин изпълнете наклон и в обратна посока. Упражнението развива гъвкавостта на гръдния и поясния отдел на гръбнака. Дава добри резултати дори и при констипация и топи излишъците от мастна тъкан в поясната област.

3. Повдигане на ръце встрани с едновременно извиване на гръбнака. С вдишването издигате ръцете встрани, като извивате тялото надясно. След кратко задържане на въздуха се връщате в изходно положение с издишване, спускайки ръцете надолу. След това направете упражнението в обратна посока. Повторете го няколко пъти. Изпълнението му укрепва гръбнака и развива мускулатурата на раменния пояс.

4. Приклякане. Изпълнява се в право положение, ходилата са едно до друго. С приклякането вдишайте и изнесете ръцете напред, след кратко задържане (4-5 секунди) се изправете и отпуснете ръцете с пълно издишване. Повторете няколко пъти упражнението (постепенно се стига до 10-15 пъти). Освен че развива мускулите на краката и таза, приклякането действа благотворно на гърба и корема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 9
4 33
3 17
2 7
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати