Водната аеробика извайва тялото

Водната аеробика извайва тялото

Аквааеробиката или водна аеробика добива все по-голяма популярност. Освен, че има разтоварващ ефект, с нея може да се отслабне, а също и да изчезнат болките в гърба.

Аквагимнастиката е изключително полезна форма на спортно занимание в няколко направления.

Над 50% до 75% от съдържанието на тялото ни е вода. Теглото на новороденото се състои от 80% вода. Поради тази причина човек не може да живее без вода - границата е три-четири дни без безценната течност.

Водата е най-естествената среда за организма ни. Той се развива и изгражда в течна среда. Първите девет месеца от съществуването му протичат в околоплодната течност - необходима за защита, за улесняване на процесите на оформяне и развитие на структурите на организма.

Движението във водата създава несравнимо чувство за свобода. Целенасоченото движение във водата е по-трудно, тъй като съпротивителните сили в течността са по-големи.

Гимнастиката във вода има най-добър терапевтичен ефект при проблеми с опорно-двигателния апарат. При болка в гърба, в ставите, изкривявания на гръбнака, разширени вени, най-полезното нетравмиращо раздвижване се постига във вода.

Когато тренираме във вода, изразходваме повече енергия, тъй като движението в нея е трудно. Това е и една от причините да се счита, че водната аеробика извайва фигурата. Водата допринася за оформянето на тялото.

По време на заниманията се използват специални уреди, за да се натоварят повече определени зони в тялото, които обикновено са проблемни.

В акваеробиката са включени елементи на каланетиката, фитнеса и плуването, но в леко изменен вид. Заниманията са подходящи, както за начинаещи, така и за хора с висока спортна култура и активни спортисти.

Водната аеробика е полезна и заради това, че при нея не се натоварват ставите - водата поема до 80% от теглото на индивида и олекотява тялото. Ето защо се препоръчва за хора със силно наднормено тегло и болки в ставите.

Оказва допълнително натоварване върху мускулите. Водата оказва своето съпротивление и ако вземем едно и също движение, изпълнено веднъж на сухо и втори път във вода, то при последния вариант мускулите ще извършат допълнителна работа.

Авкааеробиката укрепва сърцето и осигурява притока на повече кръв до мускулите. Има положителен ефект при разширени вени, дископатия, дискови хернии, болки и отоци в краката, застоял начин на живот.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати