ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Лимонада и зелен чай помагат в жегите

Лимонада и зелен чай помагат в жегите

Лимонада и зелен чай помагат в жегите

В разгара на най-горещия сезон от годината при високи градуси кръвоносните съдове се разширяват и тялото отделя излишната топлина.

Ако живакът в термометъра показва над 34 градуса, както често се случва през август, кожата започва да се овлажнява, за да се охлади и се изпотяваме.

Обикновено организмът на човека изпарява до 2.5 литра влага за едно денонощие, но в горещините това количество достига до 4 литра.

Според учените при 1 л загуба на течност, започва да ни мъчи жажда, при 2 л намалява умствената дейност. При 3 литра ни се вие свят, а при 4 л са възможни сърдечни пристъпи или дори загуба на съзнанието.

Една трета от недостига на влага може да се набави от храната, но две трети идва от течностите. Затова е хубаво да знаем кои напитки най-бързо и ефикасно утоляват жаждата.

Водата безспорно е най-разпространената напитка. В жегата лекарите препоръчват в обикновената вода да се добавя малко лимонов сок, половин лимон на два литра вода.

Минералната вода също утолява жаждата и поради съдържанието на соли и биологически активни вещества е добър избор. На лечебните минерални води не бива да се налита, защото техният наситен състав може да натовари сърцето.

Айранът е отлично средство за отстраняване на жаждата. В състава му влизат много белтъци, витамини, полезни микроорганизми, той е наслада за сърцето и стимулира храносмилането, обясняват диетолозите.

Само зеленият чай разхлажда за разлика от черния, който е загряващ. Дъбилните вещества в зеления чай забавят всмукването на течности от червата, което спомага за утоляване на жаждата.

В добавка - зеленият чай съдържа витамин Р, който влияе положително на функцията на кръвоносните съдове. Правилното е чаят да се пие в по-малки чашки и на глътки. Той се запарва не по-малко от 10 минути, а ако се добави мента в него, става и успокояващ. Не се препоръчва обаче пиене на повече от 8 чаши чай дневно.

Мит е, че бирата спасява от жажда! Вкусна е в горещините, но не помага. Съставът й е такъв, че се увеличава желанието да се пие още. Ако все пак предпочитанията са за бира, то нека да е вечер и само светло пиво.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати