ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Трийсет минути плуване: минус 240 калории

Трийсет минути плуване: минус 240 калории

Трийсет минути плуване: минус 240 калории

Ако искате да отслабнете, но ви е скучно да въртите велоергометъра във фитнеса, то наблегнете на плувавето. За 30 минути плуване човек изгаря около 240 калории.

Освен това, ако редовно практакувате този спорт ще намалите риска от хронични заболявания, като сърдечно-съдови, диабет тип 2 и инсулт. Ще повишите настроението също.

Плуването стимулира функцията на белите дробове и сърдечно-съдовата система, увеличава притока на кислород до клетките. По този начин се засилва обменните процеси на клетъчно ниво.

Плуването е благоприятен спорт при схващане на мускули и болки в ставите, особено при хора с наднормено тегло или страдащи от артрит.

Плуването е особено полезно и за деца с астма, тъй като облекчава симптомите. Когато децата се учат да плуват, вместимостта на белите им дробове се увеличава. Заедно с това се подобрява техниката на дишането и общото здраве.

Възрастните с астма също е добре да практикуват плуване. Тъй като топлият и влажен въздух в басейните с отопление успокоява дихателните пътища на страдащите от астма. Това намалява риска да настъпи астматичен пристъп вследствие физическото усилие. Когато астматици правят крос в студено време, има опасност от такъв пристъп.

Движенията във водата стимулират сърцето да изпомпва кръв по-ефективно и експедитивно, обясняват експерти. Смята се, че ниските температури на водата стимулират кръвообращението и обмяната на веществата.

Практикуването на този спорт активира почти всички основни мускулни групи и по този начин увеличава мускулния тонус и сила.

Упражненията във вода, придружени от добри навици за разтягане, могат значително да подобрят гъвкавостта на тялото.

Плуването е много стар спорт. Най-ранните доказателства са на скални рисунки отпреди 6 000 години. Първите писмени доказателства са отпреди 2000 години.

Древните гърци не включват плуването в олимпийските си игри, но го практикуват и често строят басейни в баните си. В Япония около 36 година преди Христа се провеждат състезания по плуване между самураите, които са първите известни състезания по този спорт.

По време на Средновековието едно от изискванията към рицарите е да могат да плуват, но това занимание постепенно запада след като обществото става по-консервативно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати