ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Фитнес»Как да се предпазим от травми при спорт

Как да се предпазим от травми при спорт

Как да се предпазим от травми при спорт

Следването на някои общи правила за безопасност ще ви помогне да избегнете спортните травми независимо от спорта, който практикувате. Макар да е невъзможно напълно да се избегнат нараняванията, изследванията показват, че вредата може да бъде намалена с 25%, ако спортистите предприемат необходимите превантивни действия. Ето някои от тях.

Бъдете в необходимата кондиция. Ако практикувате някой спорт много рядко или само за през уикенда, има голяма вероятност да се контузите. Ако искате да се занимавате с даден вид спорт, трябва адекватно да тренирате за него. Грешка е да си мислите, че ще влезнете във форма от само себе си. Много травми могат да бъдат избегнати, ако следвате тренировъчните програми и правила, направени специално за вашия вид спорт. Спазвайте тези правила, те са създадени за вашата безопасност. Това е изключително важно при контактните спортове.

Носете подходящ спортен екип или протектори. Предпазните каски, ръкавици и т.н. не са измислени случайно. Защитното облекло може да предпази очите, зъбите, китките, главата и още много други части на тялото ви. Никога не спортувайте без подходяща екипировка.

Как да се предпазим от травми при спорт

Почивайте. Атлети, които спортуват по няколко последователни дни, имат повече контузии. Погрешно схващане е, че ако тренирате непрекъснато, ще имате по-добри резултати. Организмът ви има нужда от време, за което се възстановява. Претренирането води до влошаване на резултатите, по-лесна уморяемост и повишен риск от спортни травми. Да, професионалните спортисти тренират усилено и по-продължително, но за тях се грижат редица кинезитерапевти, масажисти, лекари, професионални треньори, както и приемат допълнително хранителни добавки и стимулатори, които компенсират натуралните възможности на тялото ви да се възстановява.

Винаги загрявайте преди да спортувате. Загретите и разтегнати мускули са по-малко податливи към травми. Правилната загрявка и стречинг (разтягане) са незаменима част от всяка тренировка. Бъдете сигурни, че загрявката е подходяща за вашия спорт. Можете да загреете с пет минути ниско-интензивна кардио дейност, разтягане или просто да започнете тренировката по-бавно и постепенно да преминете към пиковата част от нея.

Избягвайте тренировката, когато сте уморени или имате болки. Болката е защитен механизъм на тялото ви, което ви предупреждава, че има риск за увреждането му. Прекратете или намалете натоварването, за да предотвратите бъдещо нараняване.

Ако имате предишни спортни травми, шансът да се развият в хронични и да се появат на ново се увеличава. Загрейте и разтегнете областите, в които сте имали травма, за да намалите риска от повторна среща с тях.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
iavi
iavi
05.07.2013 22:02
Хубаво е написана статията и отразява най важните неща при споруването за здраве. поздравления на автора.
0
0