ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Колко калории горим при различни дейности

Колко калории горим при различни дейности

Колко калории горим при различни дейности

Когато човек прави нещо, често не се замисля за това колко енергия изразходва. Ако имате нужда да отслабнете, не е задължително да се подлагате на строги диети, а просто трябва да определите какво обичате да правите и да знаете колко калории изгаряте при тази дейност.

Енергийният разход на организма е свързан с осигуряване работата на вътрешните органи, обмяната на веществата и ежедневните ни натоварвания.

Основен източник на енергия са въглехидратите. Белтъчините са резервен източник, който се използва, когато няма въглехидрати, а при правилно хранене са източник на аминокиселини, от които после организма сам си изгражда белтъчини.

Организмът складира и подкожни мазнини, които да използва за резерва. При повишено физическо натоварване енергийните загуби в началото са за сметка на разпадането на въглехидратите, но това е в период от 20-30 минути, в зависимост от въглехидратния резерв на организма.

Колко калории горим при различни дейности

След този период започват да се изгарят мазнините, затова, ако целта ви е да отслабнете, физическата активност трябва да е с продължителност повече от час.

Може приблизително да изчислите колко калории изгаряте, като знаете стойността им за един час физическа дейност. При равномерно ходене - с 4 км/ч се изразходват 300 калории, при 6км/ч – 360 калории, при бягане с 10км/ч – 670 калории, а при 18км/ч – 1280 калории.

При каране на колело с 9км/ч се изразходват 180 калории за един час, а при същата дейност, но със скорост 21км/ч - 570 калории. При пълноценна утринна гимнастика се изразходват 350 калории. При плуване се задействат всички мускули и при скорост 1.5 км/ч се изразходват 230 калории, а при плуване със скорост 3км/ч – 950 калории.

При игра на боулинг се изразходват 540 калории за един час, при игра на голф - 270 калории, при тенис – 400 калории. Скачането на въже изразходва 750 калории за час.

При косене на тревата с косачка се изразходват 250 калории за един час. При плевене на цветя - 220 калории за час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати