ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Колко калории горим при различни дейности

Колко калории горим при различни дейности

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1510
Колко калории горим при различни дейности
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Когато човек прави нещо, често не се замисля за това колко енергия изразходва. Ако имате нужда да отслабнете, не е задължително да се подлагате на строги диети, а просто трябва да определите какво обичате да правите и да знаете колко калории изгаряте при тази дейност.

Енергийният разход на организма е свързан с осигуряване работата на вътрешните органи, обмяната на веществата и ежедневните ни натоварвания.

Основен източник на енергия са въглехидратите. Белтъчините са резервен източник, който се използва, когато няма въглехидрати, а при правилно хранене са източник на аминокиселини, от които после организма сам си изгражда белтъчини.

Организмът складира и подкожни мазнини, които да използва за резерва. При повишено физическо натоварване енергийните загуби в началото са за сметка на разпадането на въглехидратите, но това е в период от 20-30 минути, в зависимост от въглехидратния резерв на организма.

Колко калории горим при различни дейности

След този период започват да се изгарят мазнините, затова, ако целта ви е да отслабнете, физическата активност трябва да е с продължителност повече от час.

Може приблизително да изчислите колко калории изгаряте, като знаете стойността им за един час физическа дейност. При равномерно ходене - с 4 км/ч се изразходват 300 калории, при 6км/ч – 360 калории, при бягане с 10км/ч – 670 калории, а при 18км/ч – 1280 калории.

При каране на колело с 9км/ч се изразходват 180 калории за един час, а при същата дейност, но със скорост 21км/ч - 570 калории. При пълноценна утринна гимнастика се изразходват 350 калории. При плуване се задействат всички мускули и при скорост 1.5 км/ч се изразходват 230 калории, а при плуване със скорост 3км/ч – 950 калории.

При игра на боулинг се изразходват 540 калории за един час, при игра на голф - 270 калории, при тенис – 400 калории. Скачането на въже изразходва 750 калории за час.

При косене на тревата с косачка се изразходват 250 калории за един час. При плевене на цветя - 220 калории за час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest