Спорт и цикъл

Спорт и цикъл

Месечният цикъл е особен период за всяка жена. Подуване на тялото, болки в гърдите и корема, неприятно усещане, нервност – това определено не е най-силният период на жената.

По време на месечния си цикъл, повечето жени, които спортуват за тонус и здраве, спират физическото натоварване. Дали за това има някакви основания и притеснително ли е, ако решите да продължите да спортувате и през месечния си цикъл?

Няма много изследвания по въпроса как точно се отразява спортът на месечния цикъл на жената, както и няма доказани някакви последици от физическото натоварване. Според мнения на специалисти (гинеколози, психолози), натоварването през месечния цикъл не носи никакви рискове за здравето.

Разбира се, става въпрос за умерено натоварване. Дори твърдят, че натоварването може да облекчи неприятните усещания, които има всяка жена през цикъла си.

Има данни, че при редовни тренировки цикъла намалява и се регулира естествено. Това се случва при жени, които имат по-дълъг месечен цикъл. Той не намалява драстично, просто се „наглася” в рамките на приетото за нормално.

Ако се подлагате, обаче, на изтощителни тренировки, вече можете да си образувате сериозен проблем, можете да спрете месечния си цикъл. Това се нарича аменорея.

Често срещана е при жени, които тренират прекалено много и се подлагат на хранителен режим, който прекалено много ги ограничава. Случва се при балерини и плувкини.

Това е много неприятно състояние, което може да ви доведе до повишаване на холестерола, стерилитет и др. Има различни проучвания по този въпрос. Според едно от тях при тренировките след овулацията се изгарят повече мазнини, отколкото преди това.

През този период единственото, което можете да ограничите, са упражненията за корем.

Добре е да не тренирате само на първия ден от вашия цикъл, през останалото време нищо не трябва да ви притеснява.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати