Как фитнесът влияе върху вените

Как фитнесът влияе върху вените

Физическата активност влияе положително върху организма на всеки човек, подобрява обмяната на веществата и се отразява добре върху външния вид.

Но при определени проблеми със здравето трябва внимателно да се подбират спортовете. Ако страдате от проблеми с вените, трябва да се консултирате преди всичко със специалист.

Във фитнеса е много важно да изберете упражнения, които няма да ви навредят повече, отколкото ще имат положителен ефект. Самостоятелната оценка на възможностите ви може да не съответства на действителността.

Може да се увлечете и да изберете прекалено натоварващи или прекалено интензивни упражнения, само защото искате да отслабнете по-бързо или да се превърнете в грамада от мускули.

Как фитнесът влияе върху вените

При разширени вени претоварванията са недопустими, затова е задължително да започнете тренировките след консултация от физиотерапевт или опитен фитнес инструктор.

Когато тренирате, задължително е да носите специални стягащи чорапи, за да се предпазите от проблеми с вените, както и от травми. Купувайте само сертифицирани чорапи от известни фирми, за да сте сигурни, че няма да причините вреда на вените си.

Различните видове натоварвания по различен начин влияят върху състоянието на вените. Ако страдате от разширени вени, не е вредно да се натоварвате с каквито и да е аеробни упражнения – леко тичане по бягащата пътечка, упражнения на велоергометъра, аеробика без скачане.

Прекалено бързото бягане, както и резките ускорявания на темпото са вредни за вените. Не вредят на вените статичните натоварвания – йога и каланетика. Изключение правят само упражненията, при които статичното състояние е съпроводено със силно напрежение на мускулите.

Плуването влияе благотворно върху вените, независимо дали имате проблеми с тях или не. Водата оказва масажен ефект и подобрява кръвоснабдяването.

При разширени вени са опасни силовите натоварвания върху краката – клякания, вдигане на тежести в изправено положение. Ако искате бицепси, вдигайте тежести от легнало положение.

Вредно за вените е да се скача дълго време на едно място, съществува голям риск да се травмират вените при такъв тип натоварване.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати